Társoldalunk:

Verstappennek és Russellnek is tetszett Hamilton szemfüles előzése - videó

2022.09.12. 16:37

Lewis Hamilton többek között egy rendkívül szemfüles előzésnek is köszönhette, hogy a tizenkilencedikről az ötödik helyre zárkózott fel az Olasz Nagydíjon. A hétszeres világbajnok manőverére a dobogósok is elismerően reagáltak.

Lewis Hamilton az ötödik helyen fejezte be az Olasz Nagydíjat, ami első ránézésre szép teljesítmény, tekintve, hogy a tizenkilencedik helyről kellett rajtolnia. Azonban a Ferrarit és a Red Bullt leszámítva a Mercedes annyival gyorsabb a többi autónál, hogy mindez valójában nem tekinthető óriási bravúrnak, ahogyan Carlos Sainz negyedik és Sergio Pérez hatodik pozíciójától sem kell hasra esni.

Hamilton szemfüles előzése Norris és Gasly ellen

Ugyanakkor az kétségtelen, hogy a verseny egyik, ha nem a legszebb jelenetét a hétszeres világbajnok szolgáltatta, és nem biztos, hogy enélkül meglett volna a 10 pontot érő helyezés. A futam 36. körében ugyanis szemfüles módon egyszerre előzte meg Lando Norrist és Pierre Gaslyt a Rettifilo-sikán utáni kigyorsítás alatt.

Az egész előzménye egy rosszul sikerült kerékcsere volt: Norris másodperceket bukott a kiállás során, pedig normál esetben nemhogy Gasly és Hamilton, de még csapattársa, Daniel Ricciardo elé is simán visszajött volna. Így viszont a francia versenyzővel kezdett el csatázni, amit Hamilton tanítani való módon használt ki.

A manőver természetesen a futam összefoglalójába is bekerült, így a dobogósok is láthatták a pihenőszobában elhelyezett kivetítőn. A közvetítésben jól kivehető volt, hogy az akció láttán George Russell csak annyit reagált, hogy „hűha”, míg Max Verstappen elismerően kijelentette, hogy „dupla előzés”, tényszerűen leírva ezzel az eseményeket.

Bár Hamilton viszonylag gyengén kezdte az idényt, az utóbbi időszakban nem lehet panasz a teljesítményére, eltekintve a Belga Nagydíj első körétől, amikor az ő hibája miatt ütköztek Fernando Alonsóval. Az elmúlt öt hétvégén mindössze egyszer kapott ki Russelltől az időmérőn, és a futamokon szintén ugyanolyan vagy jobb versenytempót produkált nála, amikor azt össze lehetett hasonlítani.

Az utóbbi időszakban nem volt gond Hamilton tempójával - galériaForrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

Mindezek ellenére vasárnap matematikailag is biztossá vált, hogy Hamilton idén nem lehet világbajnok, amivel egy negatív egyéni csúcsot is megdöntött. Korábban ugyanis soha nem fordult elő vele, hogy hat futammal az idény vége előtt szálljon ki végleg a küzdelemből. Persze hozzá kell tenni, hogy idén rekordszámú versenyt rendeznek, ráadásul pályafutása nagy részével ellentétben a brit pilóta ezúttal a legritkább esetben harcolhatott a győzelemért.