Vágólapra másolva!
Az Aston Martin bejelentette, hogy a Forma-2 frissen megkoronázott bajnoka, Felipe Drugovich lesz csapat jövő évi tartalékversenyzője, egyben az istálló újonnan létrehozott utánpótlás-nevelő programjuk első tagja.

Hétfőn délután új igazolást jelentett be a Forma-1-ben szereplő Aston Martin csapata. Persze nem a jövő évi versenyzőpárosra vonatkozóan, hiszen Fernando Alonso érkezése már hivatalos, és meglepő lenne, ha nem Lance Stroll lenne a csapattársa. A silverstone-iak az újonnan létrehozott pilótanevelő programjuk első tagját hozták nyilvánosságra.

Drugovich egy lépéssel közelebb került az F1-es üléshez Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Ez pedig nem más, mint az idei Forma-2-es bajnokság frissen megkoronázott győztese, Felipe Drugovich, aki egyúttal a csapat tartalékpilótája is lesz a következő idényben. A brazil versenyző egy átfogó tesztelésen fog részt venni a tavalyi autóval, és néhány nagydíjhétvégén lehetőséget fog kapni a pénteki napon. Sőt, már az idei évben is szerephez juthat:

az Aston Martin szeretné őt Stroll helyére beültetni az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésére, majd pedig a szintén azon a pályán rendezett fiatal versenyzők tesztjére.

A 22 éves versenyző a harmadik idényét teljesíti a Forma-2 mezőnyében, és a mostani idényben egyértelműen szintet lépett. Az eddigi tizenhárom futamhétvégén négy fő- és egy sprintversenyt tudott megnyerni, és már az utolsó előtti fordulóban bebiztosította bajnoki címét.

„Fantasztikus lehetőség számomra, hogy az Aston Martin pilótanevelő programjának a tagja lettem – nyilatkozta Drugovich. – Ez csak még többet ad a rendkívül élvezetes és sikeres 2022-es szezonhoz. A Forma-2-es győzelmet régóta a legjobb kiindulópontnak tartják a Forma-1-es karrierhez, és úgy látom, hogy az Aston Martinnál betöltött szerepem minden eszközt megad nekem, hogy megtegyem a döntő fontosságú következő lépést. Számomra 2023 egy tanulási folyamat lesz. Együtt fogok dolgozni az F1-es csapattal, de az elsődleges célom, hogy versenyzőként tanuljak és fejlődjek.

„Felipe hihetetlen tehetségről, elszántságról és kiegyensúlyozottságról tett tanúbizonyságot, ahogyan megnyerte az idei Forma-2-s bajnokságot – fogalmazott Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke. – Különösen emlékezetes volt, amikor májusban a barcelonai sprint- és a főfutamot is megnyerte, ami igazán lenyűgöző. Nagyon örülünk, hogy a pilótanevelő programunk tagjaként csatlakozik hozzánk, és alig várjuk, hogy novemberben üdvözölhessük őt a csapatnál Abu-Dzabiban.”

Drugovich óriási fölénnyel nyerte meg az idei F2-es bajnokságot Forrás: Belga via AFP/BELGA/Jonas Roosens

„Rendkívül büszke vagyok, hogy elindítottam az Aston Martin pilótanevelő programját – ezek már Lawrence Strollnak, a csapat tulajdonosának szavai. – Nagy híve vagyok a fiatal tehetségek jutalmazásának, és ez egy fantasztikus módja annak, hogy segítsük az autóversenyzők következő generációjának fejlődését. Figyeltük és csodáltuk Felipe idén elért sikereit a Forma-2-ben, és az a célunk, hogy minden olyan készséget és tapasztalatot megadjunk neki, ami pályafutása következő lépésének megtételéhez szükséges. Az lenne a végső megerősítés, ha idővel Forma-1-es pilótává válna, és csatlakozna a nagy brazil autóversenyzők panteonjához, mint például Emerson Fittipaldi és Ayrton Senna.”