Társoldalunk:

Majdnem bajba került a csodálatosan debütáló újonc

2022.09.11. 19:00

Vizsgálták Nyck de Vries-t egy kihágás miatt az Olasz Nagydíj után, de egy megrovással megúszta az esetet. A biztonsági autó mögött vezetett kifogásolhatóan.

Élete első F1-es versenyén pontokat szerzett Nyck de Vries, aki az Olasz Nagydíjon a 9. helyre hozta be a Williamst. Tettének értékét növeli, hogy teljesen váratlanul ülhetett autóba, mert szombaton vakbélgyulladást állapítottak meg a csapat állandó pilótájánál, Alexander Albonnál.

A nagyszerű debütálás azonban kis híján rossz véget ért, mert a sportfelügyelők vizsgálatot indítottak ellene, amiért a biztonsági autó mögött kifogásolhatóan vezetett.

Ez konkrétan azt takarta, hogy de Vries hirtelen a fékbe taposott. Mint kiderült, ez abból eredt, hogy a kormánykijelzőjén észrevette, fennáll a veszély, hogy a kötelezően előírt minimális részidőnél gyorsabban megy a Safety Car mögött, és nem akart büntetést kockáztatni emiatt.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: NurPhoto via AFP/Luca Rossini/LiveMedia/NurPhoto/Luca Rossini

Csakhogy közben a fékek beállításairól is beszélt a csapattal, a részidőre vonatkozó kérdésére pedig nem kapott választ. A hirtelen fékezés miatt a sportfelügyelők megrovásban részesítették a pilótát (ez az a büntetésfajta, amiből ha összegyűlik öt, az 10 rajthelyes hátrasorolást eredményez a következő futamon), és indoklásukban azzal érveltek az enyhe szankció mellett, hogy de Vries-nek a váratlan debütálás miatt még nem volt elég ideje minden rendszerrel tökéletesen megismerkednie.Olyan volt, mint egy álom.– nyilatkozta a holland a Sky Sportsnak az első versenyéről. – Nagyszerű volt a debütálás. Az elmúlt 24 órám nagyon pörgősen alakult, nem nagyon volt időm gondolkodni. Rosszul aludtam, az izgatottság idegességbe fordult át, sok minden járt a fejemben."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK