Társoldalunk:
Hírlevél

Szorosabb csatára számított a Red Bull a Ferrari ellen

2022.09.10. 19:23

Christian Horner elárulta, kiélezettebb küzdelemre számítottak a Ferrarival szemben az Olasz Nagydíj időmérőjén, de a futamot illetően optimista a Red Bull főnöke. Sergio Pérez szerint rendkívül fontos, hogy felzárkózzon.

A második és a negyedik helyet szerezte meg a Red Bull az Olasz Nagydíj időmérőjén Max Verstappen, illetve Sergio Pérez révén. Igaz, mindkettejüket hátrasorolják a rajtrácson, hiszen előbbi öt-, utóbbi tízhelyes büntetést kapott a belső égésű motor cseréje miatt. 

Verstappen közel másfél tizeddel maradt el Leclerc-től - galériaForrás: AFP/Miguel Medina

A címvédő jól szerepelt a harmadik szabadedzésen és a Q1-ben, de a Q2.ben már körvonalazódott a Ferrarik előnye. Ez végül a Q3-ban is érvényesült, és Verstappennek be kellett érnie a második hellyel, miután 145 ezreddel kikapott Charles Leclerc-től. Főnöke elárulta, hogy többre számítottak.

Azt gondoltuk, hogy szoros lesz [a csata] a Ferrarival, különösen az időmérőn – nyilatkozta Christian Horner a Sky Sportsnak. –Talán valamelyest rontottunk a kvalifikációs [tempón], így a pilótáink remélhetőleg jobb autót kapnak a versenyre. Meglátjuk, hogy kifizetődik-e ez a kompromisszum.”

A brit szakember arra célzott, hogy a többieknél valamivel nagyobb leszorítóerőt használtak, és Verstappenhez hasonlóan arra számít, hogy ez a versenyen fog kifizetődni. Persze sok múlik azon, hogy mennyire lesz könnyű a felzárkózás, de Horner ebben a tekintetben előrelépést vár az elmúlt évekhez képest.

„Itt még mindig trükkös az előzés – jelentette ki. – Spában sokkal egyszerűbb, de az új autókkal képesnek kell lennünk arra, hogy a két Lesmóban is szorosan kövessük egymást. Elméletileg közelebb kell lennünk, ami előzési pozícióba juttathat minket.”

Ami a büntetéseket illeti, Horner a pénteki nap után ismét kitért az okokra, és elmondta, hogy azt a javaslatot kapták, hogy most cseréljenek alkatrészt. Ez már csak azért is ajánlatos, mert legközelebb várhatóan Austinban lehet viszonylag könnyen előzni, a 48 éves szakember szerint emiatt vállaltak most rengetegen hátrasorolást. A brit televíziós társaság szakértőjeként dolgozó Martin Brundle felvetette, hogy ilyen esetben konstruktőri pontokat kellene levonni, de Horner szerint ezzel a megoldással is lenne probléma.

Pérez ismét nagyon elmaradt csapattársátólForrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

„A holnapi rajtrács nagyon vegyes lesz, ami izgalmas versenyt eredményezhet – fogalmazott. – Ha a konstruktőri [pontversenyben] jelentős előnyünk van, akkor csak új motorokat tennénk be. Szóval soha nincs tökéletes forgatókönyv.”

Ami Pérezt illeti, a mexikói pilóta ismét jelentősen elmaradt csapattársától, és felmerült a kérdés, hogy ebben mennyire játszik szerepet az eltérő padlólemez. Horner azonban cáfolta a felvetést, egyúttal megvédte versenyzőjét.

Jelentős mértékben a versenybeállításra összpontosítunk – szögezte le. – Checót tíz hellyel sorolják hátra, szemben Max öt pozíciójával. [Péreznek] ez az első büntetése az idényben, és még mindig ő ért oda a negyedik helyre. Nem a padlólemezből fakad a különbség.”

Büntetése miatt Pérez a mezőny hátsó feléből indulhat, így alighanem legjobb esetben is csak egy dobogóban reménykedhet. A 32 éves pilóta nagyon szeretne előrébb jutni a futamon. „Charles nagyszerű helyzetben van – mondta. – Én megpróbálok felzárkózni, fontos, hogy fel tudjak jönni. Jó stratégiára van szükség, hogy kihasználjuk a tempónkat. Ez rendkívül fontos lesz számunkra.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK