Hamilton a csapatát hibáztatja a visszaeséséért, de a csapattársával sem ért egyet

Forma-1, Olasz Nagydíj 2022, péntek, Mercedes, Lewis Hamilton
Mechanics work on the car of Mercedes' British driver Lewis Hamilton in the pit lane during the first practice session ahead of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 9, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton szerint a Mercedes elrontott valamit az autó beállításain a második szabadedzésre az ígéretes kezdés után, ezért esett vissza a teljesítményük. A brit nem ért egyet George Russell-lel azon, hogy segíteni fogja-e őt szélárnyékkal az időmérőn.

Noha az első szabadedzésen – Max Verstappen feltartásának is köszönhetően – a két Ferrarihoz közel jártak helyezésben és időeredményben is a Mercedesek, a második gyakorlásra megnőtt az időhátrányuk az élmenőkhöz képest, ráadásul Lando Norris is eléjük került a McLarennel. Noha a hétvégét megelőző nyilatkozatokban kevésbé voltak magabiztosak az Ezüstnyilak, mint a hasonló karakterisztikájú belgiumi helyszínen, a váratlan visszaesés után mégis volt néhány megjegyzése az egyébként is a mezőny végéről induló Lewis Hamiltonnak arra, hogy a csapat miket produkált a két szabadedzés között.

Egyszerűen nem éreztük magunkat gyorsnak a második edzésen – nyilatkozta Hamilton értetlenül állva a probléma előtt, majd rátért büntetlen csapattársára, akinek segíthet az időmérőn. – Tudom, hogy George-nál [Russellnél] ki lett próbálva valami az autón, de ez elvileg engem nem érintett. Most majd George döntheti el, hogy elsőnek vagy másodiknak akar próbálkozni, de valószínűleg mögöttem akar majd menni. Szóval

Russell ugyanis Charles Leclerc mellett az egyetlen lesz a három élcsapat versenyzői közül, akikre nem vár rajthelybüntetés, így jó eséllyel indulhat az első sorból a vasárnapi futamon. Azonban a 24 éves brit pilóta is érzi, hogy az időmérő továbbra sem az erősségük, és hogy a második szabadedzésre visszaestek a mezőnyben, ezeket pedig mindenképpen ki kell javítaniuk a folytatásban.

„Elég furcsa nap volt: az FP1-et erősnek éreztük, de aztán

úgyhogy dolgoznunk kell azon, hogy ezt pontosan megértsük. Hiányzik a megfelelő energialeadás: ebből a szempontból hasonlóan állunk, mint a Red Bull, de a Ferrarihoz képest le vagyunk maradva. Ez nehezítheti a dolgunkat versenykörülmények között, de kénytelenek leszünk megbirkózni vele – mondta Russell, majd Hamiltonnak ellent mondott a szélárnyékozással kapcsolatban. – Ha sikerül eltalálni [a megfelelő távolságot], akkor az egyértelmű segítség, viszont a kockázata még nagyobb, emiatt pedig nem helyezünk rá akkora hangsúlyt.

Szóval úgy gondolom, inkább mindketten a szokásos programot futjuk majd."