Társoldalunk:

Vadnyugatinak nevezték a Piastri-ügyet

2022.09.09. 08:33

A pilóták szakszervezetének vezetője, a korábban az F1-ben versenyző Alexander Wurz megfogalmazott egy elképzelést a hasonló esetek elkerülésére.

Oscar Piastri hosszas vita után igazolhat át 2023-ban az Alpine-tól a McLarenhez, a végső döntésben egy szerződéseket vizsgáló bizottságnak, a CRB-nek is szava volt. Sokan hálátlannak tartják, amiért hátat fordít az utánpótlás-képzését biztosító Alpine-nak, bár menedzsere rámutatott, hogy a versenyeztetési költségeinek nagy részét nem a csapat fedezte.

A versenyzői szakszervezet elnöke, Alexander Wurz egyetért azokkal a véleményekkel, melyek szerint nem teljesen volt korrekt az ügy, és megfogalmazott egy javaslatot a hasonló esetek jövőbeli elkerülésére.

Oscar PiastriForrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„A csapatok azért működtetnek akadémiákat, hogy korán maguknál tudják a tehetségeket. Most történt egy eset, ahol ha a morális szempontok érvényesülnének, azt gondolnánk, maradnia kellene az illetőnek ott, ahol felnevelték" – nyilatkozta az Autosportnak.A tehetségeket leigazoló F1-es csapatoknak, akik egyértelműen szeretnék pártfogoltjuk szolgálatát biztosítani az F1-ben, jó lenne bejelenteni a szerződéseket, hogy néhány tehetség miatt ne legyen olyan a helyzet, mint a vadnyugaton.„Néhány csapatfőnök furcsa viselkedése különös viselkedéseket okoz a szerződések kapcsán. Ez félresiklathatja szülők, befektetők, utánpótlás csapatok aprólékos tervező munkáját. Jobb lenne, ha az egészet felügyelnék, például a CRB által."

Új folyamatokat javasol Alexander WurzForrás: Germain Hazard / DPPI/Germain HAZARD / Royal Spark/Germain Hazard

Wurz ugyanakkor rámutatott, hogy amennyiben egy fiatal pilótának nem kínálnak lehetőséget időben az F1-ben, lehetővé kell tenni a máshová szerződését.

„Kegyetlen lenne egy fiatal versenyzőnek, ha egy képzési rendszerben nem ajánlanának neki szerződést (az F1-ben), vagy ha szerencsétlenségére nem jutna neki ülés" – véli.A távozását lehetővé kéne tenni bizonyos feltételekkel.„Az egész lényege a megállapodás – mondta. – Aki nem tartja magát a saját vállalásához, vagyis ha a pilóta nem hozza a megfelelő eredményeket, vagy a csapat nem kínál lehetőséget, akkor lenne egy korrekt folyamat az egyezség felbontásához."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK