Társoldalunk:

Vettel: A sportolókat "elriasztják" attól, hogy a mentális egészségről beszéljenek

2022.09.06. 18:03

Sebastien Vettel úgy véli, a sportolóknak normalizálniuk kellene, hogy nyíltabban beszéljenek a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeikről, ahelyett, hogy a gyengeség jelének tekintenék.

A német - aki bejelentette, hogy az év végén visszavonul a Forma-1-ből - szerint "senki sem Superman", amikor arról van szó, hogy a sportolók hogyan kezelik az önbizalomhiányt, és úgy véli, hogy a sport alázatosságát mutatná, ha a beszélgetések nyíltabbak lennének a mentális oldalon való küzdelmekről is.
Ha valamit megtanultam, az az, hogy sosem vagy egyedül a gondolataiddal. És nem te vagy az első, akinek ilyen gondolatai vannak - mondta Vettel.
Szerintem jó lenne, ha gyakrabban megoszthatnánk ezeket, mert megmutatja azt az alázatot, ami talán hiányzik a sportból, mert bizonyos szerepekbe kivetítjük azt a bizonyos hőskultuszt. Mindannyian emberek vagyunk, mindannyian ugyanazokon a dolgokon megyünk keresztül, ugyanazokon a kihívásokon, és nincs Superman vagy Superwoman... kivéve a tévében!

Vettel: A mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek miatt nincs miért "szégyenkezni"
Lewis Hamilton és Lando Norris is nyíltan beszélt a múltban a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeiről, utóbbi elárulta, hogy terápiára járt. Más sportolók, köztük a teniszcsillagok, Emma Raducanu és Coco Gauff szintén beszéltek arról, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek prioritást élveznek, míg az angol krikettsztár, Ben Stokes tavaly szünetet tartott a játékban, hogy "a mentális jólétét helyezze előtérbe".

A négyszeres világbajnok szeretné ledönteni a sportolók mentális egészségét övező falakatForrás: AFP/Sylvain Thomas

Vettel "társadalmunk gyengeségének" tartja, hogy az emberek nem adnak hangot érzéseiknek a nyilvánosság előtt. Hozzátette: "Nincs miért szégyenkeznünk. Ha eltöröd a lábad, mit teszel? Elmész az orvoshoz, és megkéred, hogy hozza rendbe. Úgy tűnik, nem ugyanezt alkalmazzuk, amikor a mentális egészségről van szó.Úgy látom, hogy a társadalmunkban ez még mindig nem elfogadott, mert a gyengeség jelének tekintik, ha beszélsz az érzéseidről és megnyílsz. Ma sokkal több dolog történik velünk egy nap alatt, mint 30 évvel ezelőtt. Akkoriban a sportban az volt a benyomásod, hogy senki sem gyenge, és senkinek nincsenek önbizalomhiánnyal kapcsolatos gondolatai vagy érzései. Ideje lenne ezt felülírni.

Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK