Vettel: A sportolókat "elriasztják" attól, hogy a mentális egészségről beszéljenek

Sebastian Vettel
27 April 2022, Bavaria, Munich: Sebastian Vettel, racing driver, gives an interview at a press event for the "BioBienenApfel" society project. With the motto "The buzzing must not be silenced", the project has set itself the goal, among others, of motivating people to get involved in biodiversity. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastien Vettel úgy véli, a sportolóknak normalizálniuk kellene, hogy nyíltabban beszéljenek a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeikről, ahelyett, hogy a gyengeség jelének tekintenék.

A német - aki bejelentette, hogy az év végén visszavonul a Forma-1-ből - szerint "senki sem Superman", amikor arról van szó, hogy a sportolók hogyan kezelik az önbizalomhiányt, és úgy véli, hogy a sport alázatosságát mutatná, ha a beszélgetések nyíltabbak lennének a mentális oldalon való küzdelmekről is.

- mondta Vettel.

Vettel: A mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek miatt nincs miért "szégyenkezni"
Lewis Hamilton és Lando Norris is nyíltan beszélt a múltban a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeiről, utóbbi elárulta, hogy terápiára járt. Más sportolók, köztük a teniszcsillagok, Emma Raducanu és Coco Gauff szintén beszéltek arról, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek prioritást élveznek, míg az angol krikettsztár, Ben Stokes tavaly szünetet tartott a játékban, hogy "a mentális jólétét helyezze előtérbe".

A négyszeres világbajnok szeretné ledönteni a sportolók mentális egészségét övező falakat Forrás: AFP/Sylvain Thomas

Vettel "társadalmunk gyengeségének" tartja, hogy az emberek nem adnak hangot érzéseiknek a nyilvánosság előtt. Hozzátette: "Nincs miért szégyenkeznünk. Ha eltöröd a lábad, mit teszel? Elmész az orvoshoz, és megkéred, hogy hozza rendbe. Úgy tűnik, nem ugyanezt alkalmazzuk, amikor a mentális egészségről van szó.

Forrás