Társoldalunk:

Hamilton káromkodva kritizálta csapata döntését, aztán dicséretet mondott

2022.09.04. 18:10

Lewis Hamilton a futam alatt káromkodva kérte számon a Mercedes taktikáját, a leintés után azonban megdicsérte a csapattagok egy részét. Toto Wolff, a konstruktőri címvédő csapatfőnöke megvédte pilótája kirohanását, egyúttal elárulta, tudatosan kockáztattak.

Bár egy ideig a győzelem esélye is felcsillant Lewis Hamilton és a Mercedes számára, a körülmények végül nem nekik kedveztek, ráadásul egy rossz stratégiai döntés miatt végül csak a negyedik helyen végzett. Miután Valtteri Bottas kiesése miatt beküldték a biztonsági autót, ő volt az egyetlen az élmezőnyből, akit nem hívtak ki kerékcserére, aminek következtében Max Verstappen, George Russell és Charles Leclerc is könnyedén megelőzte.

Hamiltonnak esélye sem volt Verstappen ellen az újraindítás után

Miután csapattársa elment mellette, a közvetítésbe bevágtak egy rádiózást, amelyben a hétszeres világbajnok káromkodva kérte számon a kétségtelenül rossznak bizonyuló stratégiát. Toto Wolff azonban ezzel kapcsolatban megvédte versenyzőjét.

Mindenekelőtt mi vagyunk a pilóta szemetesládája – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Ők nagyon érzelmesek. Közel volt a győzelemhez, majd elbukott. [Ilyenkor] minden érzelem kijön. Az ember a pilótafülkében van, és nem lát mindent.”

Miután a leintést követően mérnöke és Wolff is elnézést kért Hamiltontól, a 37 éves versenyző megdicsérte a szerelőket, akik szerinte remek munkát végeztek. Ettől függetlenül a döntés valóban nem volt kifizetődő, de az osztrák üzletember elárulta, tudatosan vállalták a rizikót.

„Reggel megbeszéltük, hogy kockáztatunk-e a futamgyőzelemért – jelentette ki. – Igen, kockáztatunk. Öt körrel régebbi közepeseken volt, és a pozíció megtartása volt a helyes döntés. Végül nem jött be neki. Inkább megnyerem a versenyt, mint hogy második vagy harmadik legyek. Először is Lewis volt az élen. Vagy kiáll a bokszba, és elveszíti a pályapozíciót Verstappennel szemben, George-ot pedig kint hagyjuk, vagy megszívja.”

Ezzel kapcsolatban Hamilton egykori csapattársa, a Sky Sports szakértőjeként tevékenykedő Nico Rosberg megjegyezte, hogy szerinte a Mercedesnek mindkét pilótát kint kellett volna hagynia, és Russellt hátvédként használnia. Kétségtelen, hogy a szabálykönyv szerint a biztonsági autós fázis alatt tíz autóval le lehet maradni a másik autótól, vagyis az előírásoknak megfelelt volna a húzás, de semmiképpen nem lett volna etikus.

Wolff megvédte HamiltontForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Bár a győzelemre minden bizonnyal akkor sem lett volna esélye Hamiltonnak, ha kiáll, hiszen Verstappennek hatalmas volt a tempófölénye, a Mercedes sokkal közelebb volt a másik két élcsapathoz, mint egy hete Belgiumban. Wolff szerint elsősorban erre kell figyelniük és építeniük.

„A Red Bullnak hatalmas az egyenesbeli tempója, ráadásul azonos gumikon – fogalmazott. – Azonban sokkal több a pozitívum, ezeket az imént megbeszéltem Lewisszal. A második és a negyedik hely bosszantó, de jó versenytempónk volt.”

Hamilton egyébként már Bottas kiesése előtt sem volt igazán jó helyzetben a győzelem szempontjából. A hétszeres világbajnok Cunoda Juki komikus megállásáig érezhette magát igazán nyeregben, utána ugyanis ugyanolyan friss abroncsokra került Verstappennel.

„Cunoda megállt a pályán, és úgy tért vissza, hogy nem volt bekötve a biztonsági öve, majd újraindította az autót, ami megint lerobbant – idézte fel az eseményeket Wolff, és eközben olyan arcot vágott, mintha összeesküvés-elméletre utalna, ám hozzátette, hogy a virtuális biztonsági autóval semmi gond nincsen. – Ez néha nekünk kedvez, néha nem. A versenyirányítás döntései helyesek voltak.”

A brit televíziós társaság később Hamiltont is megszólaltatta. A brit pilóta szerint a futam első részében minden fronton jól teljesítettek, és az ominózus döntésig az egy kiállásra tervezett stratégia is remekül működött.

Úgy vélem, hogy ma megvolt [az autónk a győzelemhez] – kezdte. – A körülményeket figyelembe véve, a VSC és a Safety Car okozta veszteségek… Szerintem az autó és a stratégia is nagyon jó volt addig a pontig, ez volt a legjobb az évben.”

Hamilton nagyon bízott a győzelemben - galériaForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Hamiltont a kifakadásáról is kérdezték, és elmondása szerint nincs tisztában azzal, hogy pontosan miket vágott a csapathoz, illetve a stratégákhoz. A hétszeres világbajnok bízott a diadalban ebben a küszködős évben, és a csalódottság beszélt belőle, de utólag igyekszik a pozitív oldalát nézni a történteknek.

Reménykedtem benne, hogy kettős győzelmet fogunk aratni a csapat számára, különösen a nem túl jó év után – magyarázta. – Brazília [valójában a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíj – a szerk.] óta nem nyertünk. Ez karnyújtásnyira volt, és a Safety Car nem segített. Nagyon feszült voltam, elnézést kérek a csapattól, nem tudom, mit mondtam. Egy pillanatra elvesztettem a fejem, és akkora a szenvedély. Szeretnék erre félig teli pohárként tekinteni. A spái küszködés után [most] a Red Bullok ellen harcoltunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK