Vágólapra másolva!
Ugyan Lewis Hamiltonnak és George Russellnek is voltak technikai problémái, végül mindketten elégedetten értékelték a zandvoorti versenyhétvége pénteki napját, miután mindkét szabadedzésen a legjobb ötben végeztek a Mercedesek.

A szenvedős belgiumi hétvége után a Holland Nagydíj kifejezetten jól kezdődött a Mercedes számára. Az első szabadedzésen George Russell és Lewis Hamilton az első két helyen végzett, a második gyakorláson pedig a 3. és az 5. pozíció lett az övék. Ez azok után, hogy Spában „elfogadhatatlan teljesítményt" nyújtottak, és azt állították, hogy ezentúl a 2023-as autó építésére fognak koncentrálni, különösen váratlan volt.

A Hamilton számára szörnyen sikerült spái hétvége után a brit jól kezdte a Holland Nagydíjat Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Hamilton baja a forgalommal meggyűlt Zandvoortban, ugyanis állítólag elromlott a rádiója, ami miatt nem hallotta a figyelmét a mögötte gyorsabban haladókra felhívó versenymérnökét, így többször is feltartotta a riválisokat. Carlos Sainz akadályozásáért a felügyelők vizsgálták is a britet, ám végül figyelmeztetéssel megúszta az esetet.

„Ez sokkal jobb, mint a múltkori vasárnap vagy az előző péntek. Egész jól indult a hétvége, az autó is jobban megfelel nekem, amit a teljesen eltérő pályakarakterisztika is magyaráz – nyilatkozta Hamilton. – Az előrelépésnek köszönhetően kisebb a lemaradásunk, amit nagyszerű látni, habár már túl sok teljesítményjavulásban nem reménykedem.

Ennek ellenére bízom abban, hogy még tovább tudunk fejlődni."

Az első szabadedzést megnyerő George Russell is érzi, hogy jobban vezethető a Mercedes, mint Spában. Nála is volt egy technikai hiba, ő a kormányán nem látta az aktuális köridejét, de a versenytempót így is különösen jónak érezte az eddig egy kiesést leszámítva minden futamot a legjobb ötben záró pilóta.

Russell nyerte az első zandvoorti szabadedzést Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az autó jobban működik, mint a múlt héten, ami ígéretes, úgyhogy

Tudjuk, hogy a kvalifikáció a gyenge pontunk és a verseny az erősségünk, de akármilyen erősnek is tűnik a versenytempónk, jó pozícióból kell indulnunk – mondta Russell. – Nehéz volt, hogy a köridőt mutató képernyő nem működött, mert így nem láthattuk, mennyire jól futjuk a hosszú távú etapokat, de úgy érezzük, hogy viszonylag jól sikerültek."