Vágólapra másolva!
A McLaren bejelentette, hogy az F1-es szerződésekkel foglalkozó jogi testület döntése alapján Oscar Piastri érvényes szerződést írt alá 2023-ra, ő lesz Daniel Ricciardo utódja. Így az Alpine hoppon maradt.

Az F1-es szerződésekkel foglalkozó testület, az úgynevezett Contract-Recognition-Board (CRB) meghozta a döntést Oscar Piastri jövőjével kapcsolatban: a dokumentumokat áttekintve arra jutottak, az ausztrál tehetség átigazolhat az Alpine-tól a McLarenhez.

Oscar Piastri Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

A pilótával kapcsolatos vita a Magyar Nagydíj utáni hétfőn, augusztus első napján robbant ki, amikor Fernando Alonso bejelentette távozását az Aston Martinhoz. Logikusnak tűnt, hogy a helyét 2023-ban Piastri kapja meg, aki az Alpine utánpótlás-programjának a tagja, és 2021-ben elsőre kísérletre megnyerte a Forma-2 bajnokságát. Csakhogy az ausztrál a közösségi médiában jelezte, nem fog az Alpine-nál vezetni 2023-ban, és ekkor már mindenki sejtette, azért, mert titokban aláírt a McLarenhez.

Hasonló jogi perpatvar rég alakult ki a Forma-1-ben, ezért is kellett egy független testületnek igazságot tenni a felek között.

A McLaren nemrég bejelentette, felbontja gyengén teljesítő pilótája, Daniel Ricciardo jövő évi szerződését, őt váltja Piastri.

A hoppon maradt Alpine pedig a legfrissebb hírek szerint az AlphaTaurinál versenyző Pierre Gasly-t tervezi megszerezni a helyére.

A Lando Norris csapattársává váló fiatal ausztrál pilóta azonnal reagált a bejelentésre a Twitter-oldalán. „Már alig várom, hogy elkezdjük!" – írta Piastri, aki többéves (de legalább 2024 végéig szóló) szerződést írt alá a McLarennél. Mint kiderült, tette mindezt

július 4-én, jóval az augusztus eleji Alpine-közlemény megjelenése előtt.

A csapat honlapján bővebben is kifejtette álláspontját:
„Rendkívül izgatott vagyok, hogy egy olyan rangos csapattal debütálhatok az F1-ben, mint a McLaren, és nagyon hálás vagyok a számomra felajánlott lehetőségért. A csapatnak nagy hagyománya van abban, hogy lehetőséget adjon a fiatal tehetségeknek, és

– nyilatkozta Piastri. – Arra koncentrálok, hogy felkészüljek a 2023-as F1-es bemutatkozásomra, és elkezdjem F1-es pályafutásomat papajaszínben."

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke is üdvözölte az istállójánál az ausztrál pilótát.
„Az egész csapat örömmel köszönti Oscart a McLarennél a 2023-as szezonra. Lenyűgöző versenyzői karrierje van a mai napig, és

– mondta Seidl. – Még mindig van egy fontos feladatunk ebben a szezonban, amelyre a csapat továbbra is összpontosít, mielőtt gondoskodunk arról, hogy Oscar a lehető leggyorsabban beépüljön a csapatba, és készen álljon az előttünk álló kihívásokra. Várjuk, hogy együtt készüljünk egy izgalmas 2023-as szezonra!"

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója sem fukarkodott a dicséretekkel Piastrit illetően.
„Oscar az egyik olyan feltörekvő tehetség, aki a betétsorozatokon keresztül érkezik az F1-be, és mi nagyon örülünk, hogy csatlakozik a csapathoz 2023-ban.

– ismerte el Brown. – Landóval és Oscarral egy fiatal, izgalmas Forma-1-es felállásunk van, hatalmas potenciállal, ez pedig jó szolgálatot tesz a jövőbeni ambícióink megvalósításában. Oscar izgalmas szereplője lesz a McLaren családjának, és alig várjuk, hogy lássuk, hogyan fejlődik együtt az F1-es csapatunkkal."