Alonso: A Ferrarinál mindig furcsa stratégiákat követnek

Mattia Binotto
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 17: Scuderia Ferrari Team Principal Mattia Binotto looks on from the pitlane during practice ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 17, 2022 in Montreal, Quebec. Dan Mullan/Getty Images/AFP (Photo by Dan Mullan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso a futam végén cserélt pozíciót Charles Leclerc-el Belgiumban, miután a Ferrari megkockáztatta, hogy a leggyorsabb körért kiállítja a boxba a monacóit. A stratégia balul sült el, így Leclerc bukta az ötödik helyezést.

Alonso, aki 2010 és 2014 között az olasz csapatnál versenyzett, meglepődött azon, hogy a Ferrari úgy döntött, hogy a verseny ilyen késői szakaszában kockáztatják Leclerc pozícióját, amikor az garantáltan a spanyol előtt végzett volna a leintésnél.
Annak ellenére, hogy Leclerc tájékoztatta a csapatot, hogy nem akarja kockáztatni az ötödik helyét, a Ferrari azt mondta a monacóinak, hogy két körrel a vége előtt álljon ki a bokszba. A bokszkiállásnál Alonso mögé került, de az utolsó körben vissza tudta venni a pozíciót, kihasználva a lágy gumik gyorsabb tapadását és a Kemmel egyenesben való tempóját.

"Meglepődtem! A Ferrari mindig furcsa stratégiákat alkalmaz, szóval ez is egy ilyen volt a sok közül"

- mondta Alonso a Sky Sports F1-nek.

Binotto: Leclerc boxba hívása helyes döntés volt
Amikor Leclerc áthaladt a célvonalon, hat tizeddel volt lassabb a Max Verstappen által futott 1:49.354-es időnél. A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto úgy véli, helyes döntés volt Leclerc késői boxba állítása.

- mondta Binotto a médiának.

Leclerc pontokat is veszített a sebességhatár átlépése miatt
A Ferrari számára kettős csapást jelentett, hogy Leclerc öt másodperces időbüntetést kapott, mert a bokszutcában

1 km/h-val túllépte a 80 km/h-s sebességhatárt - ez két bajnoki pontjába került.


Később kiderült, hogy ez a verseny elején a fékcsatornájába szorult sisakrostély fólia leszakadásának következménye volt, ami feltehetően Verstappen plexijéről származott.
Binotto hozzátette:

Forrás