Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: A Ferrarinál mindig furcsa stratégiákat követnek

2022.08.29. 18:05

Fernando Alonso a futam végén cserélt pozíciót Charles Leclerc-el Belgiumban, miután a Ferrari megkockáztatta, hogy a leggyorsabb körért kiállítja a boxba a monacóit. A stratégia balul sült el, így Leclerc bukta az ötödik helyezést.

Alonso, aki 2010 és 2014 között az olasz csapatnál versenyzett, meglepődött azon, hogy a Ferrari úgy döntött, hogy a verseny ilyen késői szakaszában kockáztatják Leclerc pozícióját, amikor az garantáltan a spanyol előtt végzett volna a leintésnél.
Annak ellenére, hogy Leclerc tájékoztatta a csapatot, hogy nem akarja kockáztatni az ötödik helyét, a Ferrari azt mondta a monacóinak, hogy két körrel a vége előtt álljon ki a bokszba. A bokszkiállásnál Alonso mögé került, de az utolsó körben vissza tudta venni a pozíciót, kihasználva a lágy gumik gyorsabb tapadását és a Kemmel egyenesben való tempóját.
"Meglepődtem! A Ferrari mindig furcsa stratégiákat alkalmaz, szóval ez is egy ilyen volt a sok közül"- mondta Alonso a Sky Sports F1-nek.

Binotto: Leclerc boxba hívása helyes döntés volt
Amikor Leclerc áthaladt a célvonalon, hat tizeddel volt lassabb a Max Verstappen által futott 1:49.354-es időnél. A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto úgy véli, helyes döntés volt Leclerc késői boxba állítása.
Úgy gondolom, hogy a kiállás helyes döntés volt. Bátornak kell lenni az F1-ben. Lehetőségünk volt arra, hogy a leggyorsabb kört érjük el, és Fernando [Alonso] előtt megvolt a mozgásterünk egy kerékcserére, úgyhogy éltünk a lehetőséggel.- mondta Binotto a médiának.

Leclerc pontokat is veszített a sebességhatár átlépése miatt
A Ferrari számára kettős csapást jelentett, hogy Leclerc öt másodperces időbüntetést kapott, mert a bokszutcában 1 km/h-val túllépte a 80 km/h-s sebességhatárt - ez két bajnoki pontjába került.
Később kiderült, hogy ez a verseny elején a fékcsatornájába szorult sisakrostély fólia leszakadásának következménye volt, ami feltehetően Verstappen plexijéről származott.
Binotto hozzátette:Továbbra is úgy gondolom, hogy ez volt a helyes döntés. Aztán sajnos túlléptük a sebességhatárt a bokszutcában. A limitet épp csak a határeset fölött egy picivel voltunk fölötte. Nem használtuk a sebességet mérő normál szenzorainkat, mert azok meghibásodtak Max beszorult plexi fóliája miatt, ami a jobb elsőben túlmelegedést okozott.

Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK