Vettel arra biztatja a nőket, hogy cáfoljanak rá az F1 vezérére

Forma-1, Belga Nagydíj 2022, Sebastian Vettel
2022-08-25 15:36:53 SPA - Sebastian Vettel (Aston Martin) on the Spa-Francorchamps race track in the run-up to the Belgian Grand Prix. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel arra szólította fel a fiatal női versenyzőket, hogy valósítsák meg az autósportos álmaikat, és bizonyítsák be Stefano Domenicalinak, hogy téved.

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója ugyanis a Belga Nagydíj előtt azt mondta, nem hisz abban, hogy a következő öt évben egy női pilóta bejusson a Forma-1-be, hacsak valaki meteoritszerűen be nem robban. Noha Domenicali és a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Mohammed bin Szulajm szerint ők a sportág többi vezetőjével együtt azon dolgoznak, hogy lehetővé tegyék a nők számára a Forma-1-be és a motorsport felsőbb rétegeibe való bejutást,

Sebastian Vettel nem érezte helyesnek az olasz szakember megfogalmazását.

A négyszeres világbajnok úgy érzi, Domenicali megjegyzései negatív hatást gyakorolhatnak az álmodozó és fejlődni vágyó fiatal nőkre.

Sebastian Vettel szerint felelőtlenség volt Domenicali kijelentése Forrás: ANP via AFP/Remko De Waal

„Ismerem Stefanót, és noha nem olvastam pontosan, de azt hiszem, ez egy nagyon szerencsétlen szóválasztás volt – mondta Vettel. – Ilyen kijelentésekkel szerintem minden egyes nő szembesülhet, amikor mondjuk egy reggeli közben megosztja azt a vágyát, hogy autóversenyző szeretne lenni. Az apja pedig ha olvasta ezt a kijelentést, azt mondhatja, hogy »de ha szeretsz más dolgokat is csinálni, inkább összpontosítsz arra«.

Az Aston Martin év végén visszavonuló német pilótája hozzátette, ő éppen ezért szokta bátorítani a fiatal nőket arra, hogy ne adják fel az álmaikat.
„Én nem látok okot arra, hogy miért ne lehetne egy nő a rajtrácson. Úgy gondolom, hogy azokkal a kihívásokkal, amelyekkel mi nézünk szembe, ők is szembe tudnak nézni – folytatta Vettel. – Épp ezért az ellenkezőjét csinálom:

Ennek a sztereotíp gondolkodásnak, miszerint a nők nem képesek bizonyos dolgokra, teljesen el kellene tűnnie."

A kolumbiai Tatiana Calderón éppen a Belga Nagydíjon egyébként lehetőséget kap a Charouz Racing színeiben Cem Bölükbaşı helyén, a 29 esztendős pilóta a pénteki időmérőt a 21. helyen fejezte be. Calderón nem tagja a 2019-ben alapított W Series-nek – amely a nők számára létrehozott formulaautós versenysorozat –, de már egy évtizede vesz részt a férfiak között különböző sorozatokban: idén az IndyCarban hét versenyhétvégén is szerepelt, 2018 óta pedig az Alfa Romeo F1-es csapatának tesztpilótájaként is dolgozik.