Társoldalunk:

Vettel arra biztatja a nőket, hogy cáfoljanak rá az F1 vezérére

2022.08.27. 14:10

Sebastian Vettel arra szólította fel a fiatal női versenyzőket, hogy valósítsák meg az autósportos álmaikat, és bizonyítsák be Stefano Domenicalinak, hogy téved.

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója ugyanis a Belga Nagydíj előtt azt mondta, nem hisz abban, hogy a következő öt évben egy női pilóta bejusson a Forma-1-be, hacsak valaki meteoritszerűen be nem robban. Noha Domenicali és a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Mohammed bin Szulajm szerint ők a sportág többi vezetőjével együtt azon dolgoznak, hogy lehetővé tegyék a nők számára a Forma-1-be és a motorsport felsőbb rétegeibe való bejutást, Sebastian Vettel nem érezte helyesnek az olasz szakember megfogalmazását. A négyszeres világbajnok úgy érzi, Domenicali megjegyzései negatív hatást gyakorolhatnak az álmodozó és fejlődni vágyó fiatal nőkre.

Sebastian Vettel szerint felelőtlenség volt Domenicali kijelentéseForrás: ANP via AFP/Remko De Waal

„Ismerem Stefanót, és noha nem olvastam pontosan, de azt hiszem, ez egy nagyon szerencsétlen szóválasztás volt – mondta Vettel. – Ilyen kijelentésekkel szerintem minden egyes nő szembesülhet, amikor mondjuk egy reggeli közben megosztja azt a vágyát, hogy autóversenyző szeretne lenni. Az apja pedig ha olvasta ezt a kijelentést, azt mondhatja, hogy »de ha szeretsz más dolgokat is csinálni, inkább összpontosítsz arra«. Így aztán lehet, hogy inkább másra koncentrálnak és lemondanak az álmukról, hogy autóversenyzők legyenek. Ezért fontos, hogy ne mondjunk ilyeneket, mert következményei lehetnek."Az Aston Martin év végén visszavonuló német pilótája hozzátette, ő éppen ezért szokta bátorítani a fiatal nőket arra, hogy ne adják fel az álmaikat.
„Én nem látok okot arra, hogy miért ne lehetne egy nő a rajtrácson. Úgy gondolom, hogy azokkal a kihívásokkal, amelyekkel mi nézünk szembe, ők is szembe tudnak nézni – folytatta Vettel. – Épp ezért az ellenkezőjét csinálom:

bátorítok minden lányt, hogy a étkezőasztalnál szólaljon fel, ne hagyja magát és bizonyítsa be, hogy Stefano és mindenki más, aki ezt állítja, téved! Ennek a sztereotíp gondolkodásnak, miszerint a nők nem képesek bizonyos dolgokra, teljesen el kellene tűnnie."

A kolumbiai Tatiana Calderón éppen a Belga Nagydíjon egyébként lehetőséget kap a Charouz Racing színeiben Cem Bölükbaşı helyén, a 29 esztendős pilóta a pénteki időmérőt a 21. helyen fejezte be. Calderón nem tagja a 2019-ben alapított W Series-nek – amely a nők számára létrehozott formulaautós versenysorozat –, de már egy évtizede vesz részt a férfiak között különböző sorozatokban: idén az IndyCarban hét versenyhétvégén is szerepelt, 2018 óta pedig az Alfa Romeo F1-es csapatának tesztpilótájaként is dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK