Társoldalunk:
Hírlevél

Alonsót bosszantják a vádak, szidják az Alpine főnökét

2022.08.27. 12:21

A kétszeres világbajnok tagadja, hogy a csapatváltással kapcsolatos bejelentésnél összejátszott Oscar Piastri menedzserével, Mark Webberrel, ami miatt hoppon maradt az Alpine. Utóbbi csapatfőnökének a McLaren üzent egy nem túl hízelgő megjegyzéssel.

Nyilatkozatháború kezd kialakulni az Alpine és a McLaren főnöke között, miután az előbbi csapat utánpótlás-programjába tartozó Oscar Piastrit leigazolta a wokingi istálló. Hogy 2023-tól versenyezhet-e Piastri náluk, arról egy szerződésvizsgáló bizottság dönt a jövő héten.

A tehetséges ausztrál pilóta kapcsán az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer a Sky Sports adásában kifejezte csalódottságát a hűtlenség miatt, és azt ecsetelte, hogy Piastri tavaly novemberben aláírt egy dokumentumot, miszerint pár évig a mecénása dönthet arról, melyik csapatnál vezet.

Oscar Piastri egyetlen F1-es nagydíjon sem versenyzett, de máris nagy port kavartForrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

A McLarent irányító Zak Brown azt mondta a Sky Sportsnak, nem ismeri ennek a megállapodásnak a részleteit, viszont szerinte pont a rivális szakembernek nem kellene ilyen ügyekben megszólalnia.

„Ahogy az utóbbi időszakot nézem, Fernando távozása meglepte Otmart, és nemrég az ő csapata kapott 400 ezer eurós bírságot és 15 pont levonást" – mondta, utóbbi megjegyzésével még Szafnauer Racing Pointnál (a mai Aston Martinnál) töltött idejéből a 2020-as autómásolási esetre utalt.Ez alapján a hitelessége nem a legjobb, mégis erkölcsi kérdésekről beszél.A Motorsport.com emlékeztetett rá, hogy korábban pont Szafnauer tett csípős megjegyzést Brownra.

Alonso szomorú és bosszús

A Piastri-ügy órákkal azután robbant ki, hogy Alonso bejelentette, az Alpine-tól az Aston Martinhoz igazol. Állítása szerint erről tájékoztatta a cégcsoport vezetőit és a szerelőit, de Szafnauert nem. Azt a felvetést határozottan tagadta, hogy összejátszott Piastri menedzserével, Mark Webberrel (akivel jó barátok) a bejelentés időzítése kapcsán, aminek dátuma lehetővé tette Piastrinak a csapatváltás.

Fernando AlonsoForrás: AFP/Justin Tallis

Elég szomorú és bosszantó erről az összeesküvés-vádról olvasni.jelentette ki. – Én hoztam meg a döntést, mert hónapokon át beszéltünk a csapattal a szerződéshosszabbításról, mégsem történt semmilyen hivatalos lépés sem. Az Astontól felhívtak Sebastian visszavonulása után, de akkor nem igazoltam volna oda, ha Sebastian folytatja. Így nagyon könnyű volt a döntés. Ami utána, és ami Oscarral történt, ahhoz nincs közöm." 

Hozzátette, az Alpine-nak mindig lesz helye a szívében. A csapattal azért nem tudtak megegyezni a közös folytatásról, mert az életkora miatt csak évről évre megújuló szerződéshosszabbítást kínáltak neki, amivel ő nem volt megelégedve.

Szafnauer elárulta, hogy Piastri épp a szimulátorban vezetett, amikor Alonso távozása után közölték vele, hogy versenyzői ülést kap, és akkor mosolygott és hálás volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK