Társoldalunk:
Hírlevél

Keményen hátba támadta a kirúgott Ricciardót a csapattársa

2022.08.26. 12:03

Lando Norrisszal ellentétben Lewis Hamilton és Max Verstappen együttérez a McLarent az idei szezon után elhagyó ausztrállal.

Egy évvel a szerződése lejárta előtt, 2022 végén közös megegyezéssel távozik a McLarentől Daniel Ricciardo. Lando Norris a bejelentést követően a közösségi médiában még támogató csapattársként búcsúzott, az újságírók kérdésére már más hangnemben válaszolt az ausztrál távozásával kapcsolatban.

Sok közös, boldog pillanatot mutatott a nyilvánosságnak Ricciardo és Norris, ám az ausztrál elküldése után a brit nem állt be csapattársa mögéForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Rodrigo Varela

„Meglepődtem [a hír hallatán], de amikor Daniel bekerült a csapatba, mindenki többet várt tőle, biztos vagyok abban, hogy ő maga is. Nem akarok a mélyére ásni, de nézzük meg az eredményeket: [a csapat] a két pilótát egy szintre várta, így annyira mégsem meglepő [a döntés]nyilatkozta Norris a Belga Nagydíj előtti sajtótájékoztatón, majd megkérdezték tőle, együttérez-e csapattársa helyzetével. – Utálom kimondani, de nemet mondanék. Valószínűleg utálnak majd az emberek, amiért ezt mondom, és sosem tudhatom, hogy a jövőben ennél vagy egy másik csapatnál én fogok-e találkozni [ilyen szituációval]. De nem akarok ellentmondani magamnak a jövőben sem, és csak a vezetésemre szeretnék koncentrálni. Nem az én dolgom, hogy valaki mással foglalkozzak és nem vagyok tréner sem, hogy segítsek másnak. Azért vagyok itt, hogy a legjobb teljesítményemet nyújtsam. Ha én nem teljesítek jól néhány évig, az a Forma-1-es karrierem végét is jelentheti, ezért is kell magamra fókuszálnom. (...) Az év eleji teszteken Daniel jobban teljesített, mint én, és úgy tűnt, jól tudja kezelni az autót, míg nekem el kellett kezdenem megtanulni egy új vezetési módot ahhoz képest, amihez az elmúlt években hozzászoktam. Szóval úgy érzem, hogy mindkettőnknek alkalmazkodnia kellett, de nem érzem úgy, hogy bármelyik pilóta iránt együtt kellene éreznem azért, mert nem tudtak elég jó teljesítményt nyújtani."

Norrison kívül több pilótát is megkérdeztek, mi a véleményük Ricciardó távozásáról. Max Verstappen, aki három éven keresztül a Red Bullnál az ausztrál csapattársa volt, empatikusabban fogalmazott.

„Daniel olyan helyzetben volt, hogy az autó nem volt megfelelő neki. Nem volt igazán javulás az ügyben, hogy jobban érezze magát a kocsiban. Egy ponton pedig [a pilóta és a csapat] már azt mondják egymásnak: »talán jobb, ha ezentúl más irányba haladunk tovább«. Ez néha így megy – mondta a holland. – Nagyszerű, hogy a Forma-1 tagja, remek fickó és nagyon jól kijövök vele, szóval remélem, hogy megtalálja a helyét. De természetesen ez most rajta múlik. Nem tudom, hová akar menni, és nem tudom, hol van hely a számára."

Verstappen és Ricciardo nem egyszer közösen pezsgőzött a dobogón, amikor 2016 és 2018 között csapattársak voltakForrás: Origo

Verstappen mellett Lewis Hamilton is úgy gondolja, hogy járna még ülés Ricciardónak a Forma-1-ben.
"Nagyon sajnálatos Daniel számára [a távozása], de továbbra is úgy vélem, hogy megérdemel egy helyet a sportágban – magyarázta a hétszeres világbajnok. – Szóval nagyon remélem, hogy talál magának csapatot, mert még sok mindent kell elérnie."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK