Társoldalunk:

Sokkal nagyobb tétje lehet a jövőben a szabadedzéseknek

2022.08.25. 12:50

Az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali a több sprintfutam mellett a pénteki versenynapokat is izgalmasabbá tenné a nézők kedvéért, mert elmondása szerint a nagyobb tét már vasárnap előtt is jobban lázba hozná a közönséget.

„Szerintem nagyon fontos lenne azt látni a szurkolóknak, hogy minden nap van miért küzdeni a pályán. Úgy értem, a szabadedzés nagyon érdekes a mérnökök és a pilóták számára, de a sport lényege, hogy meg kell küzdeni valamiért – mondta Domenicali a sajtó képviselőinek a Belga Nagydíj hétvégéje előtt. – Szóval továbbra is a vasárnapi verseny lesz a legfontosabb, de

nagyon agresszívan arra törekszem, hogy a péntek délelőtti szabadedzés után minden alkalommal, amikor [a pilóták] a pályára hajtanak, kapjanak valami jutalmat – pontokat, díjakat – érte. Erről szeretnék beszélni a versenyzőkkel, a csapatokkal és természetesen az FIA-val, mert úgy gondolom, növelné azt az intenzitást, amelyet mindenki látni szeretne, amikor valaki a pályán van."

Stefano Domenicali (jobbra) az Osztrák Nagydíj előtt talán Fernando Alonsóval is az F1-es törekvéseiről beszélgetettForrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Domenicali törekvése abból a szempontból nem meglepő, hogy a sprintversenyeket is ő volt, aki leginkább szerette volna megvalósítani. Tavaly és idén három alkalommal szerepelt – pontosabban 2022-ben a Brazil Nagydíjon még egyszer szerepelni fog – a versenyhétvége programjában ilyen, 2023-tól pedig ezt a számot hatra növelné az F1 vezérigazgatója. Ezzel csatlakozna a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) útjára, ahol jövőre minden egyes versenyhétvégére beütemeznek egy sprintfutamot is.

„Megvan az oka annak, hogy az FIA-val együtt azon dolgozunk, hogy jövőre hat [sprint]futamot tartsunk, már véglegesítjük a részleteket. Készek vagyunk arra, hogy valamit változtassunk a formátumon, erről a bizottság következő ülésén szó is lesz. De összességében, ha azok az emberek, akik a [Forma-1-es] nagydíjakat vagy a MotoGP-futamokat követik, valamint a média és a promóterek is boldogok, akkor azt gondolom, hogy nem lesz nehéz megoldást találni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK