Verstappen elárulta, mennyi futammal lenne elégedett a Forma-1-ben

Max Verstappen
Winner Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen celebrates on the podium after the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 31, 2022. (Photo by JURE MAKOVEC / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 irányelveitől eltérően a világbajnoki címvédő szerint a mostaninál kevesebb futam lenne az ideális egy szezonban. A holland azt is elmondta, mit gondol az autók minimum súlyhatárának fokozatos növeléséről, és hogy miért kritizálta a Red Bullt a szezon elején.

2022-ben az Orosz Nagydíj – végleges – eltörlésével nem született új rekord az egy szezonon belüli futamok számában, jövőre azonban a száguldó cirkusz visszatér Las Vegasba, Loszaílba és Sanghajba is, így

a még három évig érvényes Concorde-szerződésben szereplő maximumot, a 24 nagydíjhétvégét minden bizonnyal 2023-ban már eléri a mezőny.

A már jelenleg is sűrű, tripla hétvégét is tartalmazó versenynaptárba az F1 jelenlegi törekvései alapján később még több nagydíjat próbálhatnak belerakni, ez azonban több pilóta, köztük Max Verstappen szerint is sokkal magasabb futamszám, mint ami az ideális lenne számukra.

Verstappen a jelenlegi futamszámot is túlzásnak tartja, pedig várhatóan még tovább fog sűrűsödni a versenynaptár Forrás: AFP/Jure Makovec

„Kevesebb verseny legyen, nagyjából tizenhat darab – válaszolta a holland arra a kérdésre, hogy ő hogyan módosítaná a szabályokat a futamszámot illetően. – Ki kéne választani az igazán jó pályákat, az összes többit pedig nélkülözhetnénk."

Verstappen azt is szóvá tette, hogy túlzott ütembe nő az autók számára megszabott minimum súlyhatár, erről már korábban is írtunk.

2008-ban ez az érték még 595 kilogramm volt, de 2013-ban is még csak 642 kg, mostanra azonban 795 kilóra szabályozták ezt a mennyiséget.

A méret és a tömeg növekedesével a holland szerint több tényező is nehezebbé vált a pilóták számára a versenyek közben, és csak a követés szempontjából előnyösebbek az új szabályok.

Verstappen az Ausztrál Nagydíj után még távol állt a címvédéstől Forrás: AFP/William West

Az év első három futamából kétszer is műszaki hiba miatt kieső Max Verstappen a Channel 4-nak arra a kérdésre is válaszolt, hogy miért volt annyira az idény elején is felháborodva, és miért kritizálta a Red Bullt az Ausztrál Nagydíjat követően.

„Az F1-ben és a gokartozásban is megtapasztaltam, hogy a dolgok nagyon gyorsan változhatnak. Ha azonban valaki a világbajnoki címért harcol, a kiesések egyszerűen nem férnek bele. Ezért voltam annyira kritikus [a csapattal szemben] – nyilatkozta a holland, aki azóta hatalmas menetelésbe kezdett, és már nyolcvanpontos előnye van az összetett élén. –

és mivel a riválisok is folyamatosan próbálnak fejlődni, ezáltal nekünk minden egyes nagydíjat pontszerzéssel kell zárni [ahhoz, hogy a vb-címért harcolhassunk]" – véli Verstappen.