Társoldalunk:
Hírlevél

Kiborultak a pilóták: Elfogadhatatlan a Belga Nagydíj kikerülése a naptárból

2022.08.21. 11:01

Mivel Spa-Francorchamps jövője igen bizonytalan lábakon áll, a Forma-1-es versenyzők attól tartanak, hogy a legendás pálya 2023-ra elveszítheti a helyét a naptárban, annak érdekében, hogy új helyszínekre látogathasson a mezőny.

Mivel az F1 jövő évi menetrendje várhatóan a következő hetekben megerősítésre kerül, egyre több hír kering arról, hogy a szurkolók egyik kedvence, Spa-Francorchamps kiesik majd a helyszínek sorából.
Jövőre rendeznek először futamot Las Vegasban, valamint visszatér a Kínai és a Katari Nagydíj is. További pletykák szerint pedig egy Dél-afrikai Nagydíj is lesz, de ezzel kapcsolatban még nincsenek hivatalos információk. A tárgyalások elkezdődtek, de szerződéskötésre még nem került sor.
A 2022-es szezon 22 futamból áll, és mivel a jelenlegi Concorde-megállapodás 24 futamra korlátozza a versenyek számát, így a belga pálya egyike azoknak, amelyeket a kiesés veszélye fenyeget. Spa különösen a veszélyzónában van, mivel a szerződésük idén lejár.

A pilóták aggódnak Spa elvesztése miatt
Sebastian Vettel és Sergio Pérez már korábban kifejezte csalódottságát a Belga Nagydíj lehetséges eltűnése miatt. A félig belga származású Lando Norris pedig azt tette szóvá ennek kapcsán, hogy az F1 túlságosan előtérbe helyezi az üzleti érdekeket, amikor ilyen döntésekre kerül a sor.

"Természetesen nekem személy szerint sok közöm van Spa-hoz, szeretem a pályát. Sok éven át jártam Belgiumba, és rengeteg időt töltöttem ott a családommal" - mondta Norris.
Alig várom, hogy megtapasztaljam a változásokat, az új aszfaltot, és egy új lelátót a Raidillonban. Mindig izgatottan várom Spa-t. Ez az egyik legmenőbb pálya az egész szezonban, kár lenne elveszíteni. Manapság sok minden csak a pénzről szól, ez pedig probléma. Ez egy történelmi helyszín az F1 számára, ugyanolyan, mint Monaco. Amennyire én tudom, Monaco nem is fizet az F1-nek, és még mindig a naptárban van - ugyanez a helyzet Monzával is. Szóval szerintem Spa-nak mindig jelen kell lennie, amíg a Forma-1 létezik.

Gasly: Nem a biztonság az oka a Spa elvesztésének
Spa-Francorchamps biztonsági aggályok tárgyát képezte az elmúlt szezonokban. A gyors Eau Rouge - Radillion szakaszon több baleset is történt, köztük a Forma-2-es pilóta, Anthoine Hubert 2019-ben bekövetkezett végzetes balesete.A helyszínen számos fejlesztést hajtottak végre, beleértve a Radillion és más kanyarok bővített bukóterét, az új lelátót és a továbbfejlesztett létesítményeket.

Pierre Gasly minden évben virágot visz  Anthoine Hubert balesetének a helyszínére, akivel szoros barátságot ápoltForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Pierre Gasly több személyes kötődésű helyszín elvesztésének is a veszélyében áll: A Francia Nagydíj és a Monacói versenynek is lejár a szerződése. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan két „hazai" futamot is elveszíthet. A belga futamot pedig korábban úgy jellemezte, hogy ez a verseny van földrajzilag a legközelebb a szülővárosához. Így összesen akár három olyan helyszínnek is búcsút kell inteni, amelyek a legközelebb állnak a pilótához.
Az AlphaTauri pilótája szintén az anyagi okokat tette felelőssé Spa jövője kapcsán:
Személy szerint úgy gondolom, hogy ennek semmi köze a biztonsághoz. Nehéz belegondolni, hogy Spa eltűnik a naptárból- mondta Gasly.
Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK