Minden, amit Kimi Räikkönen visszatéréséről tudni kell

Kimi Räikkönen, NASCAR
WATKINS GLEN, NEW YORK - AUGUST 20: Kimi Raikkonen, driver of the #91 Recogni Chevrolet, speaks to the media during a press conference prior to practice for the NASCAR Cup Series Go Bowling at The Glen at Watkins Glen International on August 20, 2022 in Watkins Glen, New York. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen a tavalyi Forma-1-es abu-dzabi szezonzáró óta először ül a volán mögé téthelyzetben: a NASCAR Cup Series Watkins Glen-i állomásán próbálja ki magát a Jégember, aki a Trackhouse Racing színeiben a 91-es rajtszámú Chevrolet-t vezeti. A gyakorlást és az időmérőt már teljesítette is a finn magyar idő szerint szombat este: a 39 fős mezőny 20. helyén kezdte a hétvégét, majd a 27. pozícióban kvalifikálta magát a vasárnap 21 órakor kezdődő kilencvenkörös futamra, amelyet élőben közvetítenek Magyarországon is.

Az ARENA4 és az ARENA4+ nézői élőben láthatják Magyarországon Kimi Räikkönen visszatérését. A 2007-es Forma-1-es világbajnok vasárnap este futja élete első NASCAR Cup Series versenyét a Watkins Glen International szupergyors pályáján. Räikkönen tavaly jelentette be a visszavonulását az F1-ből, a 42 éves klasszist a szezonzáró futam óta nem is láthattuk a kormány mögött – eddig. Az ARENA4 és az ARENA4+ – a NASCAR Cup Series többi futamához hasonlóan - ezt a versenyt is közvetíti, így

a rajongók élőben követhetik, hogy mire lesz képes a Jégember az amerikai topszériában.

Räikkönenen kívül még négy olyan pilóta áll rajthoz Watkins Glenben, aki nem rendszeres résztvevője a NASCAR Cup Series idei szezonjának. Köztük van Danyiil Kvjat, aki az elmúlt évtizedben hat idényen keresztül is a Forma-1-ben versenyzett; valamint Mike Rockenfeller, a német túraautó-bajnokság (DTM) korábbi bajnoka.

A finn a Trackhouse Racing pilótájaként vezeti a kék színű Chevrolet ZL1-est, amelyet már volt alkalma tesztelni, és a szemtanúk szerint a versenyző és autója igen gyorsan megbarátkoztak egymással.

Räikkönen élete egy szakaszában indult már NASCAR Truck versenyen, azonban a csúcsot jelentő Cup Seriesben még soha nem láthattuk.

Hiába tapasztalt pilóta, lesz mit tanulnia: a NASCAR-ban látható kocsik teljesen másként mozognak, mint a formulaautók, amelyekben több száz futamot teljesített már. Räikkönen két alkalmi csapattársa Daniel Suarez és Ross Chastain lesznek.

Räikkönen (balra) beszélget az ideiglenes csapattársával, az idén már két futamot is megnyerő Ross Chastainnel a szabadedzés előtt Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

„A Trackhouse Racing idén már három győzelemnél jár. Pár hónappal ezelőtt bejelentették, hogy indítanak bizonyos pályákon egy harmadik autót is, a 91-est, amit minden versenyen egy-egy "nemzetközi világsztár" vezethet. Ez a PROJECT91 nevezetű kezdeményezés.

– mondta Parrag Zsombor, a NASCAR kommentátora. – Räikkönen terveiről jelenleg annyit tudni, hogy élvezi a nyugdíjas létet és a teljes menetrendes versenyzés nem igazán érdekli sem Európában, sem a tengerentúlon."

Ezzel az autóval tér vissza a versenypályára Kimi Räikkönen Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

Parrag szerint a világsztárnak van esélye az első versenyén is a villantásra.
„Ha létezik pilóta, akit beültethetünk bármilyen négykerekű gépbe és várhatunk tőle azonnali eredményeket, az Kimi Räikkönen.

igaz két kisebb országos szériában: a Truck-ban és a Nationwide-ban, amit manapság Xfinity-nek hívnak. Az előzetes hírek alapján jól ment a felkészülése. Elnézve az eddigi idei épített pályás versenyeket, vasárnap abszolút ott lehet a top10 környékén Räikkönen, hiszen az idei új generációs autónak köszönhetően nagyon kiegyenlítetté vált a mezőny 2022-ben, rengeteget számít az, hogy ki mennyire tehetséges" – mondta Parrag.

Watkins Glen egy hamisítatlan észak-amerikai versenypálya, ahol Tony Stewart és Lewis Hamilton is cserélt már autót.

A pálya hasonlít azokhoz, amelyekhez Raikkönen az F1-ben szokott.

Ha az F1-es veterán meg tud barátkozni a körülményekkel, a technikával és az agresszív ellenfelekkel, akkor ez nem csak a finnek lehet majd egy emlékezetes futam, hanem a nézőknek is.