Nem hisz Hamilton jóslatában a Ferrari egykori kedvence

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Magyar Nagydíj 2022, péntek
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 29: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team W13 on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 29, 2022 in Budapest, Hungary. Arpad Kurucz / Anadolu Agency (Photo by Arpad Kurucz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Jean Alesi kijelentette, hogy Lewis Hamiltonnal ellentétben nem hiszi, hogy a Mercedes idén normál körülmények között a futamgyőzelemért harcolhat. Az egykor többek között a Ferrarinál versenyző expilóta ugyanakkor méltatta a szezon során látott fejlődést.

Az már a szezon elején lényegében eldőlt, hogy a Mercedes hosszú évek után először nem lesz harcban a Forma-1-es világbajnoki címért. A konstruktőri címvédő rendkívül gyengén kezdte az idényt, azóta viszont jól láthatóan előrelépett, így felmerül a kérdés, hogy a nyári szünet után lesz-e valós esélyük az önerőből elért futamgyőzelemre.

Hamilton szerint a Mercedes képes lehet felvenni a versenyt az élcsapatokkal az idény második részében Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Arpad Kurucz

Ennek kapcsán Lewis Hamilton még júliusban kifejezetten optimistán nyilatkozott: a brit versenyző „teljes mértékben hisz” abban, hogy év végéig elkaphatják a Red Bullt és a Ferrarit. Optimizmusát azonban nem mindenki osztja, többek között Jean Alesi sem.

nyilatkozta az 1989 és 2001 között a Forma-1-ben versenyző aGive Me Sportnak. –Az ember köthet kompromisszumokat, de a Forma-1-ben nem működik a kompromisszum. Nem igazán hiszem, hogy normális körülmények között a bajnokság végéig képesek lennének győztes csapattá válni és futamokat nyerni.”

A W13-as kapcsán a csapat valóban rengeteg gonddal szembesült, és ezeket csak fokozottan tudták orvosolni, de még így is csak közeledni tudtak az élcsapatokra. Pedig a bahreini tesztek előtt a közvélemény jelentős része gondolta azt, hogy ez az év ismét a Mercedes tarolásáról fog szólni, miután lehullt a lepel a gyakorlatilag oldalszekrény nélküli versenygépről.

Nekem könnyű mondani, de mindenki megdöbbent – jelentette ki az élete egyetlen futamgyőzelmét a Ferrari színeiben elérő Alesi. – Amikor Bahreinben bemutatták az autót, mindenki azt mondta, hogy »ő, istenem, valami nagyon különlegeset alkottak, és érinthetetlenek lesznek«.

Azonban körről körre [egyre inkább] kiderült, hogy a kocsi sehol nincs.”

Az első futamokon különösen Hamiltonnak ment rosszul, de a csapatéval együtt az ő teljesítménye is feljavult, és jelenleg zsinórban öt dobogónál tart. Csapattársa, George Russell a Brit Nagydíjon látott kiesését leszámítva minden futamon az első ötben végzett, és a csapat első pole ple-ját is ő szerezte a Hungaroringen.

Alesi elismeri a Hamilton és az egész csapat által bemutatott fejlődést Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Néha zavarba ejtő volt látni, hogy Lewis így vezet, hiszen ő egy hétszeres világbajnok – fogalmazott Alesi, aki ezután mindkét versenyzőt méltatta. – Azonban lenyűgöző, ahogyan még mindig képes volt fejleszteni az autót. Magyarországon fantasztikus volt látni George-ot a pole pozícióban, és Lewist, ahogyan felküzdi magát az élmezőnybe.”