Vágólapra másolva!
Max Verstappen örül, hogy az idei autókkal könnyebb követni egymást, ám annak kevésbé, hogy a mostani versenygépek sokkal nehezebbek a korábbiaknál, amire nem lát rövidtávú megoldást. A címvédőhöz Lance Stroll is csatlakozott, ám George Russell felhívta a figyelmet egy fontos tényezőre.

A 2022-es, forradalmi szabályrendszer legfőbb célja az volt, hogy a versenyzők a korábbiaknál könnyebben követhessék egymást a pályán. Mindez megvalósult, és idén jó néhány látványos, körökön át tartó csatát produkáltak a mezőny tagjai. A reguláknak azonban van egy, a versenyzők által nem kedvelt oldala is.

Verstappen csökkentené az autók súlyát Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Már a szabályok bemutatása után is rengetegen panaszkodtak, hogy az autók túlságosan nehezek lesznek, ami ront a vezetési élményen. Ez olyannyira igaz, hogy az idény elején csak az Alfa Romeo érte el a minimumsúlyt, a többi istálló koncepciója ezt akkor még nem tette lehetővé az egyéb előírások miatt. Bár Max Verstappen összességében elégedett az új korszakkal, ezen mindenképpen változtatna, csak éppen ő sem tudja, hogy mi lenne a megfelelő orvosság.

Úgy vélem, egy fokkal könnyebb követni [egymást], szóval ez pozitívum

nyilatkozta. –
Ugyanakkor persze az autók rendkívül nehezek, ami szerintem nem igazán jó, és erre nem nagyon látok gyors megoldást. Összességében viszont a követés szempontjából kicsit jobb a helyzet. Nehéz megmondani, hogy mennyivel, de én úgy látom, hogy jobb esély van a versenyzésre. Néhány pályán azonban még mindig nagyon nehéz követni [a másikat], de ehhez a túlmelegedés is hozzájárul, úgyhogy van néhány dolog, amit meg kell nézni.”

Nem sokkal később a jelenlévőktől megkérdezték, hogy ha tehetnék, min változtatnának a szabályrendszerben. Lance Stroll csatlakozott Verstappenhez, és ő is kiemelte, hogy a vezetési élmény szempontjából rendkívül fontos az autók tömege.

Úgy gondolom, hogy a kocsik egyszerűen túl nehézzé váltak, és szeretném, ha ez a következő években javulna – jelentette ki. – Biztosan sok mindenen változtathatunk, illetve sok mindent jobban lehet csinálni, de nekem ez ugrik be, amin jó lenne javítani, hogy

az autókat kicsit fürgébbé, a vezetést pedig élvezetesebbé tegyük.”

George Russell egyetértett kollégáival, ám a brit pilóta rámutatott egy fontos tényezőre. A GPDA, vagyis a versenyzői szakszervezet társigazgatója hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kereket között nem lehet szignifikánsan csökkenteni a versenygépek súlyát.

Russell hangsúlyozta, hogy biztonsági okokból nehéz lesz elérni a célt Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Ahogyan Lance és Max is mondta, nagyszerű lenne, ha az autók könnyebbé válnának, de nem lehet mindent megkapni – fogalmazott. – Biztonsági okokból vagyunk nehezebbek. Szóval nem igazán tudok egyvalamit kiválasztani, mert túlságosan sok kompromisszumot kell kötni.”