Társoldalunk:
Hírlevél

Megvan az első időpont, amikor jövőre biztosan lesz F1-es futam

2022.08.16. 18:02

Hivatalossá vált a 2023-as Ausztrál Nagydíj időpontja, így megvan az első dátum a következő évből, amit a rajongók felvéshetnek a naptárukba. A melbourne-i forduló több szempontból is történelmi hétvégének ígérkezik.

Az Ausztrál Nagydíj szervezői bejelentették, hogy a 2023-as hétvégét március 30-a és április 2-a között rendezik. Mindez azt jelenti, hogy a Forma-1-es mezőny március utolsó napján gördül ki először a melbourne-i pályára, a futamot pedig az idei szezonnal ellentétben nem április második vasárnapján, hanem az elsőn tartják.

Elsőként a 2023-as Ausztrál Nagydíj időpontja vált hivatalossá

Az viszont nem változik a 2022-es idényhez képest, hogy az Albert Park ezúttal is az év harmadik versenyének ad otthont. 1996 és 2019 között mindössze kétszer fordult elő, hogy nem Melbourne-ben rendezték az idénynyitót, az új szerződés értelmében viszont csupán az a biztos, hogy 2035-ig minden évben az első három futam egyike lesz.

Ugyanakkor az is biztos, hogy a következő tizenhárom évben fog még szezonnyitót rendezni a sokak által kedvelt helyszín, egészen pontosan ötöt. Ebből kettő 2024-ben és 2025-ben lesz esedékes, a maradék hármat pedig vélhetően nagyjából egyenletesen elosztják a következő évtizedre.

A jövő évi futam több szempontból is történelminek ígérkezik. Egyrészt azért, mert a Forma-2 és a Forma-3 mezőnye most először fog ellátogatni az Albert Parkba. Rajtuk kívül a Supercars bajnokságban rendeznek fordulót, és ha lesz még hely egy további sorozatnak, akkor azt vélhetően a helyi Porsche Carrera-Kupa fogja megkapni.

A helyiek érdeklődését fokozhatja, hogy amióta Melbourne-ben tartják az Ausztrál Nagydíjat, először fordulhat elő, hogy a város szülöttjének szurkolhatnak. Oscar Piastri ugyanis minden bizonnyal debütálni fog a következő szezonban, és jó eséllyel ezt a McLaren színeiben fogja megtenni. Ez esetben az egyébként perthi származású Daniel Ricciardo távozni fog Wokingból, és egyáltalán nem biztos, hogy talál magának másik csapatot. 

Piastri személyében minden bizonnyal lesz melbourne-i illetőségű versenyző a rajtrácsonForrás: ANP via AFP/Remko De Waal

A bejelentéssel megvan a jövő évi versenynaptár első biztos darabja. Ami a teljes kalendáriumot illeti, az F1 valószínűleg a közeljövőben fogja nyilvánosságra hozni a tervezetet, amelyből többek között az is kiderül, hogy mi lesz Spa-Francorchamps sorsa, illetve hogy már 2023-ban visszatér-e a Dél-afrikai Nagydíj.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK