Társoldalunk:

Korábbi főnökét azonnal Michael Schumacherre emlékeztette Max Verstappen

2022.08.14. 14:42

Franz Tost szerint Lewis Hamiltont megviselte az idő múlása, így csak Charles Leclerc képes megszorongatni azt a hollandot, akinek a teljesítményéről első látásra Michael Schumacher jutott az osztrák szakember eszébe, és aki szerinte még nem mutatta meg a legjobbját.

A korábban szintén autóversenyzőként szereplő Tost 2006 óta az AlphaTauri (korábban Toro Rosso) csapatfőnöke, előtte azonban a Williams-BMW-nél is dolgozott, így többek között olyan tehetségek kerültek ki a kezei közül, mint Ralf Schumacher, Juan Pablo Montoya, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz vagy éppen Pierre Gasly. De idetartozik természetesen Max Verstappen is, aki 2015-ben és 2016 elején versenyzett a csapatánál a Forma-1-ben.

Franz Tost (balra) volt Max Verstappen F1-es pályafutásának első csapatfőnökeForrás: DPPI via AFP/Frederic Le Floc H

A hatvanhat esztendős osztrák szakember elmondta, amint meglátta Verstappent, egyből a hétszeres világbajnok Michael Schumacherre emlékeztette őt a holland. Schumacherről is megvannak ugyanis Tost emlékei: a németet először egy esős salzburgi Formula Ford-versenyen látta, ahol a teljes mezőnyt lekörözte.

„A Nürburgringen találkoztam először Max-szel és az édesapjával [az egykor szintén a Forma-1-ben versenyző Jos Verstappennel], amikor még gokartozott, legközelebb pedig a Forma-3-as Eb norisringi futamán láttam őt – nyilatkozta Tost. – Úgy vezetett az esőben, mintha külön ligában versenyezne, egyedül ő fedezte fel a felszáradó íveket. Azonnal Michael Schumacherre emlékeztetett, lehetett látni, mekkora tehetség."Tost elárulta, rengeteg kritikát kaptak, amiért a jogosítvánnyal sem rendelkező 17 esztendős Verstappent ültették be a Toro Rossóba 2015-ben, azonban már a legelső, szuzukai edzésén bebizonyította, hogy rászolgált a csapat bizalmára.

„Sosem volt problémája a Forma-1-es autók nagy sebességének kezelésével, mindig mindent kézben tartott már a kezdetektől fogva. Az első versenyein ugyan néha kissé túl agresszív volt, ami olykor balesethez is vezetett, mint Monacóban Romain Grosjeannal szemben. Ma azonban már kiemelkedően magas szinten vezet. Még mindig úgy gondolom, hogy nem láttuk tőle a maximumot, azonban így is csak Charles Leclerc tud közel kerülni hozzá, Lewis Hamiltont már megviselte az idő múlása."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK