Társoldalunk:
Hírlevél

Hatalmas büntetésekkel szembesülnek a pilóták

2022.08.14. 17:31

Több mint ötvenmillió forintnyi eurót kellett befizetnie a versenyzőknek az eddigi tizenhárom versenyhétvégén, ami nagyobb összeg, mint amekkora büntetéseket az elmúlt két szezonban összesen rótt ki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Az idény első felében tizenhárom pilótát sújtott pénzbüntetéssel az FIA a pályán illetve azon kívül nyújtott szabálytalanságért, ám közülük is kiemelkedik a jövőre visszavonuló Sebastian Vettel. A négyszeres világbajnok annak ellenére áll a lista élén, hogy pozitív koronavírusteszt miatt ki kellett hagynia az első két hétvégét. Vettel azonban már a melbourne-i nyitónapon emlékezetesen csatlakozott a mezőnyhöz: az első szabadedzésen az Aston Martin műszaki hibája okozta kilométerhiányt egy versenybíró robogóján pótolta, ami ötezer eurós büntetést vont maga után.

Ennél is súlyosabban érintette a németet az a (felfüggesztett) 25 ezer eurós pénzbüntetés, amit az Osztrák Nagydíjon kapott, miután engedély nélkül hagyta el a pilótáknak szóló értekezletet. Ezek mellett bokszutcai sebességtúllépés és nem biztonságos elengedés is szerepel Vettel bűnei között, ezzel összesen 35 900 eurónál (14 millió forintnál) jár a szezonban.Vettel mögött az a Carlos Sainz áll 25 ezer euróval a bűnlajstromban, aki a Monacói Nagydíj harmadik szabadedzésén tartotta fel Lance Strollt. Sainz csapattársa, Charles Leclerc a másik két spielbergi dobogóssal – Max Verstappennel és Lewis Hamiltonnal – együtt tíz-tízezer eurós felfüggesztett büntetéssel rendelkezik, miután a futamot követően mindhárman megszegték a parc fermé-szabályokat. A másik Red Bull-pilóta, Sergio Pérez is hasonló nagyságú összegnél (10 600 eurónál) jár, a mexikói szabálytalanságai között feltartás és túl gyors bokszutcai tempó szerepel.

Összességében (a felfüggesztett büntetésekkel együtt) 133 800 eurónál, azaz több mint ötvenmillió forintnál jár a pilóták által befizetendő összeg a nyári szünethez érve, ami több, mint amennyit 2020-ban (58 200 euró) vagy 2021-ben (113 400 euró) a teljes szezon alatt rótt ki az FIA.

Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK