Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari egykori sportigazgatója azonnal kirúgná a csapat egyik legfontosabb emberét

2022.08.14. 07:11

Cesare Fiorio szerint a szezonban több hibás taktikai döntést is hozó Ferrarinál Mattia Binotto csapatfőnök állása nincs veszélyben, Inaki Rueda stratégiai vezetőt viszont azonnal elküldené.

A nyolcvannegyedik életévében járó Fiorio 1989 és 1991 között dolgozott a Ferrari sportigazgatójaként, azonban három évtizeddel később is megvan a véleménye egykori csapatáról. Az idei szezonban évek után ismét élcsapattá váló Scuderia elsősorban a hibáinak köszönheti a 97 pontos lemaradását a Red Bull-lal szemben, a pilóták baklövései mellett pedig a szakmai háttér is számos rossz döntést hozott az eddigi versenyhétvégéken.

A Ligier utódjává váló Prostnál a négyszeres világbajnok Alain Prosttal is együtt dolgozott Fiorio (jobbra) a kilencvenes évek végénForrás: AFP/Eric Cabanis

A Magyar Nagydíjat követően számos Ferrari-szurkoló már a vezetőség tagjainak leváltását követelte, közülük is elsősorban Mattia Binotto csapatfőnököt pécézte ki a közönség. Fiorio szerint azonban a csapatfőnök jól végzi a munkáját, és nagyban köszönhetik neki a szurkolók azt, hogy idén ismét a futamgyőzelemért harcolhatnak a pilóták.

„A 2022-es autó nagyon versenyképes, a csapat egyértelműen előrelépett az elmúlt két évhez képest. Szerintem Binottónak elismerés járna ezért, hiszen technikailag is megmutatta a szakértelmét, emellett pedig úgy terelte a mérnököket, hogy nyertes autót voltak képesek tervezni – nyilatkozta Fiorio az olasz Autosprintnek. – Mattia eredetileg tervező, ez pedig az F1-75-ösön is látszik. Olyan emberekre van szükség a csapatában, akik jobban illenek a kultúrájába."

A Ligier és a Minardi csapatánál is megfordult Fiorio szerint azonban van olyan ember, aki egyértelműen nem tartozik ezek közé, méghozzá az istálló stratégiai igazgatójaként dolgozó Inaki Rueda.Binottónak meg kellene tartania az állását, annak a Ruedának viszont nem, aki sosem volt képes a vezetésre – kritizálta Ruedát az olasz szakember. – Arra számítottam, hogy a Budapesten történtek után John Elkann [a Ferrari vezérigazgatója] beavatkozik, mert sajnos sok hiba történt. Egy futamon jellemzően néhány másodperc van csak a döntéshozásra, azaz nincs elég idő mindennek az átgondolására. A jelenlegi taktikák alapjait azonban a komplex matematikai modellek adják, nem pedig a személyes megérzés."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK