Társoldalunk:

Összeesküvés történt Alonso és a botrányt kirobbantó pilóta között?

2022.08.12. 16:11

Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke egyáltalán nem zárja ki, hogy Fernando Alonso, valamint Oscar Piastri, illetve menedzsereik összejátszottak, aminek következtében a csapat nagy valószínűséggel mindkét versenyzőjét elveszíti. Egy korábbi F1-es pilóta szerint Flavio Briatore keze van a dologban.

A Magyar és a Belga Nagydíj közötti négyhetes nyári szünet legizgalmasabb témáját egyértelműen Fernando Alonso és főleg Oscar Piastri szolgáltatta. Az Aston Martin a hungaroringi futam másnapján bejelentette, hogy leigazolják a kétszeres F1-es világbajnokot, mire a következő napon az Alpine közölte, hogy az akadémiájukon nevelkedő ausztrál versenyzővel pótolják a megüresedett ülést. A 21 éves versenyző azonban közölte, hogy ő bizony nem fog az enstone-iaknál versenyezni, miután minden bizonnyal a McLarennel kötött előszerződést. 

Az Alpine valószínűleg két versenyzőjét is el fogja veszíteni a következő szezonraForrás: AFP/Franck Fife

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy az Alpine Alonsót biztosan, Piastrit pedig valószínűleg el fogja veszíteni. Otmar Szafnauer csapatfőnök bírálta a tavalyi Forma-2-es bajnok hűtlenségét, később pedig odáig ment, hogy egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy egy összeesküvésnek lettek az áldozatai.

Nézze, nincs róla felvételem, de ez a Forma-1, és nem lepődnék meg, ha valaki néhány év múlva kijelentené, hogy bizonyítékai vannak az információ megosztásáranyilatkozta. – Mindig azt mondom mindenkinek, hogy a Forma-1-ben úgy kell viselkedni, mintha mindenki mindent tudna. Hogy ezekben a dolgokban nincsenek titkok. Ha az ember megkér valakit, hogy semmit ne mondjon el, akkor is úgy tesznek, mintha mindenki tudná. Én huszonöt éve így vezetem az üzletemet a Forma-1-ben, és ha [az információk megosztása] megtörtént, nem szabad meglepődni.”

Hogy mire gondol a román származású amerikai szakember? Piastri menedzsere az egykor szintén az F1-ben versenyző Mark Webber, aki közismerten jó viszonyt ápol Alonsóval. Tekintve, hogy a hírek szerint az Alpine-nak július 31-ig lett volna lehetősége szerződtetnie Piastrit a jövő évre, Alonso igazolására pedig állítólag a vezetőség számára is csak másnap derült fény, mindez nem is tűnik annyira a valóságtól elrugaszkodottnak.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a szálakat nem elsősorban ők, hanem Flavio Briatore mozgatta, aki a mai napig Alonso menedzsereként tevékenykedik. Az 1985 és 1987 között, valamint 1989-ben szintén a Forma-1-ben versenyző Christian Danner úgy véli, hogy az egész mögött valójában a Benetton és a Renault egykori csapatfőnöke áll.

Ez klasszikus Flavio – fogalmazott aMotorsport-Magazin.com-nak a német exversenyző. –Piastrinak minden bizonnyal volt egy szerződése, amelyet Flavio átfutott, és biztosan volt egy záradék. Ha ő hisz valakiben, akkor van annyi előrelátása, hogy pozitívan tervezzen, és ne csak kíméletlenül, ami ennek a szakmának logikus velejárója. El tudnám képzelni, hogy Piastri képes lesz elszabadulni az Alpine-tól, így remélhetőleg a következő két évben a McLarennél versenyezhet, utána pedig jöhet egy nagy dobás. Ez mindenképpen Briatore kézjegye lenne. Persze balul is elsülhet, de ha minden összejön, akkor [Briatore] mindent jól csinált.” 

Akár Briatore keze is állhat az ügy mögöttForrás: AFP/Andrej Isakovic

Briatorétól valóban nem ez lenne az első olyan húzás, amely minimum súrolja a határokat. A 2008-as Szingapúri Nagydíjon Nelson Piquet Jr. az ő utasítására ment falnak, elősegítve ezzel Alonso győzelmét, aki állítása szerint előzetesen semmit nem tudott az egészről. Miután mindez napvilágot látott, az olasz üzletembert előbb örökre eltiltották a Forma-1-től, de a büntetés mértékét később öt évre csökkentették.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK