Összeesküvés történt Alonso és a botrányt kirobbantó pilóta között?

Forma-1, Alpine F1 Team, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Oscar Piastri
(From L) Alpine F1 team's drivers, Australian Oscar Piastri, French Esteban Ocon and Spanish Fernando Alonso, pose during the unveiling of Alpine F1 team's A522 new racing car for the upcoming Formula One 2022 season at the Palais de Tokyo in Paris on February 21, 2022, two days before the first pre-season track session of the year at the Circuit de Barcelona-Catalunya. - The A522 will be raced this year by Fernando Alonso and Esteban Ocon, who’ll team up for a second season at Alpine. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke egyáltalán nem zárja ki, hogy Fernando Alonso, valamint Oscar Piastri, illetve menedzsereik összejátszottak, aminek következtében a csapat nagy valószínűséggel mindkét versenyzőjét elveszíti. Egy korábbi F1-es pilóta szerint Flavio Briatore keze van a dologban.

A Magyar és a Belga Nagydíj közötti négyhetes nyári szünet legizgalmasabb témáját egyértelműen Fernando Alonso és főleg Oscar Piastri szolgáltatta. Az Aston Martin a hungaroringi futam másnapján bejelentette, hogy leigazolják a kétszeres F1-es világbajnokot, mire a következő napon az Alpine közölte, hogy az akadémiájukon nevelkedő ausztrál versenyzővel pótolják a megüresedett ülést. A 21 éves versenyző azonban közölte, hogy ő bizony nem fog az enstone-iaknál versenyezni, miután minden bizonnyal a McLarennel kötött előszerződést.

Az Alpine valószínűleg két versenyzőjét is el fogja veszíteni a következő szezonra Forrás: AFP/Franck Fife

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy az Alpine Alonsót biztosan, Piastrit pedig valószínűleg el fogja veszíteni. Otmar Szafnauer csapatfőnök bírálta a tavalyi Forma-2-es bajnok hűtlenségét, később pedig odáig ment, hogy egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy egy összeesküvésnek lettek az áldozatai.

Nézze, nincs róla felvételem, de ez a Forma-1, és nem lepődnék meg, ha valaki néhány év múlva kijelentené, hogy bizonyítékai vannak az információ megosztására

nyilatkozta. – Mindig azt mondom mindenkinek, hogy a Forma-1-ben úgy kell viselkedni, mintha mindenki mindent tudna. Hogy ezekben a dolgokban nincsenek titkok. Ha az ember megkér valakit, hogy semmit ne mondjon el, akkor is úgy tesznek, mintha mindenki tudná. Én huszonöt éve így vezetem az üzletemet a Forma-1-ben, és ha [az információk megosztása] megtörtént, nem szabad meglepődni.”

Hogy mire gondol a román származású amerikai szakember? Piastri menedzsere az egykor szintén az F1-ben versenyző Mark Webber, aki közismerten jó viszonyt ápol Alonsóval. Tekintve, hogy a hírek szerint az Alpine-nak július 31-ig lett volna lehetősége szerződtetnie Piastrit a jövő évre, Alonso igazolására pedig állítólag a vezetőség számára is csak másnap derült fény, mindez nem is tűnik annyira a valóságtól elrugaszkodottnak.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a szálakat nem elsősorban ők, hanem Flavio Briatore mozgatta, aki a mai napig Alonso menedzsereként tevékenykedik. Az 1985 és 1987 között, valamint 1989-ben szintén a Forma-1-ben versenyző Christian Danner úgy véli, hogy

az egész mögött valójában a Benetton és a Renault egykori csapatfőnöke áll.

Ez klasszikus Flavio – fogalmazott aMotorsport-Magazin.com-nak a német exversenyző. –Piastrinak minden bizonnyal volt egy szerződése, amelyet Flavio átfutott, és biztosan volt egy záradék. Ha ő hisz valakiben, akkor van annyi előrelátása, hogy pozitívan tervezzen, és ne csak kíméletlenül, ami ennek a szakmának logikus velejárója. El tudnám képzelni, hogy Piastri képes lesz elszabadulni az Alpine-tól, így remélhetőleg a következő két évben a McLarennél versenyezhet, utána pedig jöhet egy nagy dobás. Ez mindenképpen Briatore kézjegye lenne. Persze balul is elsülhet, de ha minden összejön, akkor [Briatore] mindent jól csinált.”

Akár Briatore keze is állhat az ügy mögött Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Briatorétól valóban nem ez lenne az első olyan húzás, amely minimum súrolja a határokat. A 2008-as Szingapúri Nagydíjon Nelson Piquet Jr. az ő utasítására ment falnak, elősegítve ezzel Alonso győzelmét, aki állítása szerint előzetesen semmit nem tudott az egészről. Miután mindez napvilágot látott, az olasz üzletembert előbb örökre eltiltották a Forma-1-től, de a büntetés mértékét később öt évre csökkentették.