Társoldalunk:
Hírlevél

A világ legjobb női autóversenyzője szerint a nők nem állnak készen az F1-re

2022.08.12. 18:04

Jamie Chadwick úgy véli, a nők fizikailag nem biztos, hogy el tudnák érni a szükséges szintet ahhoz, hogy csatlakozzanak a Forma-1 mezőnyéhez. A brit kiválóság ugyanakkor megjegyezte, a jelenlegi járművek kialakítása sem segíti a nemét abban, hogy harminc év után ismét pilótát adhasson az F1-nek.

A huszonnégy esztendős pilóta a W Series mindkét eddigi szezonjában könnyedén nyerni tudott, az idei kiírásban pedig még nagyobb a fölénye: a hat futamon szerzett öt győzelmével gyakorlatilag a harmadik címét is bebiztosította a brit. A 2019 óta a Williams fejlesztőversenyzőjeként is teljesítő Chadwick sokak szerint jelenleg a legnagyobb eséllyel pályázik arra, hogy összességében a hatodik, ám 1992 óta az első női Forma-1-es pilóta legyen. Azonban ő maga nem biztos abban, hogy a neme készen áll arra, hogy a királykategóriának adjon versenyzőt.

Jamie Chadwick a női formaautózás koronázatlan királynőjévé vált az utóbbi évekbenForrás: Sam Bloxham/W Series

„Azt a célt tűztem ki magamnak, hogy egyszer a Forma-1-ben versenyezzek, de nem tudom, ez mennyire lehetséges. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön, végig kell járni a betétsorozatokat – a Forma-2-t és a Forma-3-at [ami eddig egyedül Tatiana Calderónnak sikerült] –, ami fizikailag roppantul megterhelő. Az F1 rendkívül fizikális és nem tudjuk pontosan, mire lennének képesek a nők ebben a sportágban"nyilatkozta Chadwick.

A brit pilóta szerint a gokartos korszakban mutatott kiváló teljesítmény sem jelenti azt, hogy valaki az autóversenyzésben is eredményes lesz, ugyanis az autók mai felépítéséhez egy nőnek különösen nehéz alkalmazkodnia.

„Szeretjük azt hinni, hogy a nőknek is sikerülhet [eljutni a Forma-1-ig], és én is szívesen lennék kísérleti nyúl, mindent meg is teszek azért, hogy feltárjam a lehetőségeimet. Az elmúlt időszakban [azonban] nem volt olyan nő, akinek mindez sikerült volna – mondta Chadwick. – Próbálom megérteni, hogy ennek a fizikai háttérhez van-e köze. Ha igen, és a sportág szeretne női versenyzőket, akkor kompromisszumot kell kötni."Chadwick ötletei között szerepel egyebek mellett a kormányok vékonyabbá tétele a kisebb kezű nők miatt, illetve a pilótafülkék szélesebbé alakítása a nagyobb csípőjű nők számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK