Hamilton helyett Vettel lehetett volna a Mercedes sztárja

Forma-1, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton
(L to R) Red Bull Racing's German driver Sebastian Vettel and Mercedes' British driver Lewis Hamilton spray champagne on the podium at the Spa-Francorchamps ciruit in Spa on August 25, 2013 after the Belgium Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Érdekes részletet árult el Vettelről egy korábban a Honda menedzsmentjében dolgozó szakember, ami alapján egészen másképp alakulhatott volna mindkét pilóta pályafutása.

Sebastian Vettel a pályafutása első felében, a Red Bullnál érte el a legnagyobb sikereit, a Ferrarinál töltött években vb-cím nélkül maradt. Fiatalon a BMW és az energiaitalos márka is felfigyelt rá, mindkét csapatnál vezetett az F1-ben (edzésen és futamon a BMW dobta mélyvízbe, a debütálásakor a megsérült Robert Kubicát helyettesítette), a 2022 végén visszavonuló pilóta múltjából azonban kiderült egy érdekes információ: az Alpine jelenlegi csapatfőnöke korábban a Honda menedzsmentjének tagja volt, és elárulta, hogy annak idején Vettel megkereste őket egy szerződésért.

Vettel a 2007-es USA Nagydíjon, az első F1-es versenyén Forrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Mark Thompson

„Seb fiatalon, talán 19 évesen odajött hozzám és azt mondta, van egy kéthetes időtartam, ami alatt a Red Bull-lal és a BMW-vel sem áll szerződésben, és hogy érdekelne-e minket a leigazolása" – idézte az AutosportOtmar Szafnauert.

A Hondát eredménytelenül irányító sportigazgató, amúgy sikeres autóversenyző Gil de Ferran viszont nem látott benne fantáziát.

„Még nem tudtuk, mi rejlik benne, de úgy éreztem, ez a kölyök jó. Szóltam Gilnek, hogy két hetünk van szerződtetni Seb Vettelt, amire azt felelte, hogy ne izguljak, rajta tartom a szemem. Megismételtem, hogy csak két hetünk van, és végül nem igazoltuk le."

Vettel és Hamilton 2013-ban, Hamiltonnak ez volt az első szezonja a Mercedesnél Forrás: AFP/John Thys

Mindez azért érdekes, mert az F1-ből kivonuló Hondából lett 2009-ben a Brawn GP, amit aztán megvásárolt a Mercedes. Persze csak elméleti játék, de könnyen lehet, hogy így Lewis Hamilton sohasem került volna a Mercedeshez, amennyiben gyümölcsözőnek bizonyul Vettel és a csapat közös munkája.

Vettel és a Red Bull először pont a Brawn GP-nél versenyző Jenson Button ellen küzdöttek a vb-címért, de 2009-ben alulmaradtak.

Vettel és Szafnauer útjai később egyébként találkoztak az Aston Martinnál.