Társoldalunk:

Schumacher főnöke azonnal megváltoztatná a versenyüket tönkretevő szabályt

2022.08.09. 17:06

A fekete-narancssárga zászló felmutatásának is köszönhető, hogy Kevin Magnussen nem tudott pontot szerezni a Magyar Nagydíjon. A Haas csapatfőnöke az esetet követően a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) fordul, hogy vizsgálják felül a zászló lengetésével kapcsolatos szabályokat.

A fekete alapon narancssárga kört tartalmazó zászlót azoknak az autóknak mutatják fel, akik láthatóan mechanikai problémákkal vagy sérült karosszériával rendelkeznek, és ebben az esetben – hogy ne veszélyeztessék a riválisok versenyét – kötelesek azonnal a bokszba hajtani. Annak ellenére, hogy nem gyakori a zászló alkalmazása, Kevin Magnussennek már kétszer is felmutatták a 2022-es szezonban: Kanadában és a Hungaroringen is az első szárny lifegett a dán Haasán. Magnussen a mogyoródi kiintése pillanatában pontszerző helyen haladt, ám végül a 16. hellyel kellett megelégednie, így nem tudta továbbgyarapítani a pontjai számát az összetettben. A Haas csapatfőnöke, Güntner Steiner elmondta, szerinte a versenybírók túlságosan óvatos voltak a Magyar Nagydíjon, mert a dán szárnysérülése nem jelentett veszélyt a többi pilótára.

Günther Steiner nem érti, miért kellett tönkretenni Kevin Magnussen hungaroringi futamátForrás: Carl Bingham / LAT Images/Motorsport Images

„Magyarországon egyáltalán nem volt szükség [a fekete-narancssárga zászlóra] – nyilatkozta Steiner. – A csapatfőnökök is egyetértettek velem, hogy a versenyigazgatásnak meg kellett volna kérdezni a csapatot, hogy mit gondolnak a sérülésekről, mert a csapat jobban tudja, hogyan épül fel az autó. Ez pedig nem történt meg, ami nagyon kiábrándító volt, mert ilyenkor nincs is lehetőség reagálni vagy panaszkodni, hiszen azonnal be kell jönni a bokszutcába."

Steiner hozzátette, hogy tárgyalni fog az FIA-val a zászló felmutatásával kapcsolatban, hiszen a jelenleg érvényes szabály Mogyoródon indokolatlanul tette tönkre Magnussen versenyét.

„A nyári szünet után felhozom, hogy ez így nincsen rendjén – mondta Steiner. – Amikor megvizsgáltuk [az autó] törött részét, megállapítottuk, hogy egyáltalán nem volt szükség [a zászló lengetésére], hiszen nem állt fent a veszély, hogy leesik és bárkit megsérítsen vagy bárki versenyét elrontsa. Szerintem rossz döntés volt. Nyilvánvalóan részletesen meg kell vizsgálnunk, hogy miért tették ezt, de soha nem fogja megváltoztatni, hogy mindez megtörtént, amivel tönkretették Kevin versenyét Magyarországon."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK