Nem akartak Schumacheréhez hasonló visszaesést látni Alonsótól, ez vezetett a távozásához

Forma-1, Fernando Alonso, Michael Schumacher, Európa Nagydíj, Valencia, 2012, Scuderia Ferrari, Mercedes-AMG Petronas
(L to R) Ferrari's Spanish driver Fernando Alonso and Mercedes' German driver Michael Schumacher celebrate on the podium at the Valencia Street Circuit on June 24, 2012 in Valencia after the European Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Otmar Szafnauer úgy gondolja, az Alpine rövidebb távú, feltételes szerződésajánlata nem felelt meg a spanyolnak. A csapat viszont el akarta kerülni, hogy Michael Schumacherhez hasonlóan Alonso teljesítménye is visszaessen 40-es éveiben.

Fernando Alonso váratlanul bejelentette, hogy elhagyja az Alpine-t és a következő szezontól az Aston Martin versenyzője lesz. A 41 éves spanyol klasszisról korábban azt mondták csapatánál, addig maradhat náluk, ameddig akar, viszont mint kiderült, az elé tett szerződésajánlatban ez nem pontosan így szerepelt, ezért dönthetett a váltás mellett.

Alonso két év után elhagyja az Alpine-t Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer megindokolta, az istálló miért nem vállalta a hosszú távú elköteleződést vele. „1+1 éves szerződést ajánlottunk, mert nehéz a jövőbe látni – idézte a The Race. – Beszéltünk róla Fernandóval, és közöltük, hogy ha jövőre ilyenkor ugyanígy teljesít, természetesen őt választjuk. És ez később is így lett volna."

Alonso továbbra is gyakran villant a technikai lehetőségekhez képest, nem ritkán túl is szárnyalja a reális elvárásokat. A bajnokságban a 10. helyen áll úgy, hogy rajta kívül álló okok miatt több tucat pontot vesztett, akár 7. vagy 8. is lehetne. Főnöke viszont nem lát garanciát rá, hogy a következő évben és utána is így marad.

Alonso és Schumacher 2012-ben, utóbbi utolsó dobogós eredményekor Forrás: AFP/Javier Soriano

„Minden pilótánál eljön az idő, amikor valami megváltozik bennük, és többé nem képesek arra, amire fiatalabb korban" – nyilatkozta.

„Azt preferáltuk, hogy ha magas szinten teljesít, biztosan megtartjuk, de mindig csak egy évvel hosszabbítsunk."

Alonso távozása azért is vihart kavart, mert az utódjának szánt Oscar Piastri kijelentette, ő nem fog az Alpine-nál vezetni 2023-ban.