Így trükközött a szabályokkal a leleményes Aston Martin

Forma-1, Magyar Nagydíj, Aston Martin, Lance Stroll
Aramco, action, aramco-working, live, Hungaroring, GP2213a, F1, GP, Hungary Lance Stroll, Aston Martin AMR22, in the pit lane
Vágólapra másolva!
Találtak egy kiskaput a hátsó szárnnyal, a riválisok bizonyára máris bőszen próbálják visszahozni az elvileg betiltott oldalsó véglapokat. Egy szakértő elmagyarázta, miért legális a csapat megoldása.

Az Aston Martin olyan új hátsó szárnnyal jelentkezett a Magyar Nagydíjon, amin megtalálhatók az idei szezonra elvileg betiltott kialakítású véglapok, így több vetélytársuk egyből szabálytalanságot kiáltott. Az oldalsó véglapokat ilyen formában, a fő elem fölé ágazva azért száműzték az autókról, mert turbulenciát keltenek és nehezítik az előzést, a korábbi jelenlétük azonban fontos volt, mert segítettek javítani a leszorítóerőt generáló nyomásviszonyokat a szárny fő lapja alatt és fölött.

A vezetéstechnikával és versenyzőképzéssel foglalkozó Scott Mansell (nem rokona a világbajnok Nigel-nek) úgy véli, az ötletes megoldás el fog terjedni.

– jelentette ki a Youtube csatornájára feltöltött értékelésben. – A riválisokkal vívott küzdelemben minden apró nyereség a leszorítóerővel sokat számít."

Mint elmondta, „a szabályok meghatározzák a legkisebb és legnagyobb engedélyezett görbületet a szárnyakon, valamint azt, mennyire lehetnek folytonosak." A részletekről a veterán technikai elemző Craig Scarborough beszélt.

„Az aerodinamikusok szeretnék, ha meglenne a véglapok teteje [a korábbi formában], de a szabályok első olvasásra kizárják ezt, hiszen követelmények vonatkoznak az elemek görbületére – mondta. – Két minimális görbületet határoztak meg, egy konkávot és egy konvexet [lefedve mindkét irányban a hajlást], és eddig az összes csapat tartotta magát az értékekhez."

Az Aston Martin is próbál előnyhöz jutni mindenhol, ahol csak tud Forrás: Motorsport ImagesTel: +44(0)20 8267 3000email: [email protected]/Mark Sutton

„Az Aston Martinnál alaposabban ránéztek a szabályokra, és felismerték, hogy ahelyett, hogy kicsit felemelik a szárny főelemét és a meghatározott görbülettel csavarják lefelé, megtehetik, hogy az előírt görbülettel felfelé göngyölítik a lapot, majd ugyanazzal vissza lefelé hajlítják. Ettől oldalt létrejön ez a kis peremként szolgáló szárnyvéglap."

Vagyis míg korábban sík lemezek alkották az említett szárnyvéglapot, az Aston Martinnál a fő terelőelem felkunkorításával idézték meg ennek szellemét.

Mivel a következő helyszínen, Spában kevésbé fontos a leszorítóerő a sok padlógázos szakasz miatt, elképzelhető, hogy csak az utána következő pályán, Zandvoortban tűnik fel újra az Aston Martin új légterelője. A megoldás nem adott varázsszert a csapatnak, de ahogy Scott Mansell is említette, minden előrelépés fontos. Kérdés, hogy a szabályok módosításával becsukják-e a véglapokat érintő kiskaput 2023-tól.