Társoldalunk:

Tűzeset miatt ismét kórházban az egykori Forma-1-es versenyző

2022.08.03. 13:52

Zanardi 1991-1994 között versenyzett a Forma-1-ben, később, az 1999-es szezonban ismét feltűnt. 2001-ben veszítette el mindkét lábát a Lausitzringen, ahol a boxból kihajtva elveszítette uralmát az autó felett, majd összeütközött Alex Tagliani versenyzővel. A balesetet követően amputálták mindkét lábát, ezután kezdődött a paralimpiai tevékenysége. 

Az 55 éves sportember padovai otthonában kedden kigyulladtak a tetőn lévő napelemek, és a kiérkező tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat. Csakhogy mivel a napelemek a Zanardi életben maradásához szükséges gépeket látták el, ezért visszaszállították a vicenzai klinikára, ahol korábban sokáig ápolták. 

Alessandro Zanardi igazi harcos, rengeteg balesetet túlélt már a különböző sportágakbanForrás: NurPhoto via AFP/Mauro Ujetto/NurPhoto/Mauro Ujetto

Zanardi 2020 júniusában egy kézzel hajtott, háromkerekű járművel (handbike-kal) verseny közben összeütközött egy szembejövő teherautóval, és súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett. A baleset után hetekig lélegeztetőgépen volt, mesterséges kómában tartották, majd többször megoperálták az arcát és a koponyáját is. Egy évvel ezelőtt a felesége közölte, hogy a sportoló képes kommunikációra, de még mindig nem tud beszélni.Zanardi ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi futamon olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. A saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt pedig 2016-ban Rióban.


Forrás: MTI