Társoldalunk:

Az FIA elhallgattatta az egykori versenyigazgatóját

2022.08.03. 20:05

A volt F1-es versenyigazgató, Michael Masi aláírta az FIA-val azt a megállapodást, ami tartalmazza, hogy a továbbiakban nem beszélhet Lewis Hamilton címvesztéséről vagy a 2021-es szezonzárón történt eseményekről. A 44 éves ausztrál az idei év elejéig a Forma-1 versenyigazgatója volt, aki a tragikus hirtelenséggel elhunyt Charlie Whiting-ot váltotta 2019-ben.

Februárban azonban elbocsátották a posztjáról a decemberi Abu Dzabi Nagydíjon történt események miatt. Ebben közre játszott a Mercedes dühös fellebbezése, és az is, hogy nem csillapodtak a kedélyek az eset körül. Az FIA a Bahreini Nagydíjon tette közé a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj eseményeit boncoló jelentést. Ebben megállapították, hogy Masi jóhiszeműen és legjobb tudása szerint járt el a nehéz körülmények között, vagyis a szándékos manipuláció gyanúja nem merült fel, egyszerűen csak hibázott a túl nagy nyomás alatt.A szövetség új elnöke, Mohammed bin Szulajm akkor úgy fogalmazott, hogy nem kívánnak megválni az ausztrál szakembertől, az egykori versenyigazgató azonban ennek ellenére júliusban teljesen kilépett az FIA kötelékéből. A tény, hogy Masi aláírt egy titoktartási megállapodást, amely megakadályozza őt abban, hogy további beszélgetéseket folytasson az eseményekről, további gyanút ébreszt a rajongókban az Abu Dzabiban történtek láncolata felett.

A sydney-i lakos halálos fenyegetéseket kapott
Masi utólag elárulta, hogy a megpróbáltatások után szüksége lett volna egy terapeuta segítségére: „Eltartott egy ideig, amíg feldolgoztam az egészet. Úgy gondoltam, hogy az a legjobb döntés, ha hazatérek, és közel vagyok azokhoz akik támogatnak engem. Nem mentem el és nem beszéltem szakemberrel. Utólag visszagondolva, valószínűleg kellett volna" - nyilatkozta a Daily Telegraph-nak Ausztráliában.Csodálatos emberek voltak körülöttem, akik látták, hogy mennyire szükségem van rájuk, és naponta jelentkeztek, megkérdezni, hogy jól vagyok-e. Nagyon szerencsés voltam, hogy rendelkeztem ezzel a támogató közösséggel a nehéz időkben is. Az egész élmény sokkal erősebb emberré tett. Épp most éltem át a leghosszabb szünetet szakmai pályafutásom során, és arra használtam az időt, hogy újra felépítsem a közeli kapcsolatot a családdal és a barátaimmal, amit a munkám miatt elhanyagoltam - mondta Masi.

Michael Masi ritkán látott gyűlöletkampányt kellett túléljenForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Végigjártam azt az öngondoskodás útját is, amit elhanyagolsz, ha benne vagy a dolgok sűrűjében. Számos izgalmas lehetőségem van a jövőben. Sok különböző projektet fontolgatok, mind hazai, mind globális szinten. Az a szándékom, hogy Ausztráliából induljak ki, és felhasználjam az összes készséget, amit az eddigi hihetetlen utazás során szereztem, és amelyre rendkívül büszke vagyok és hálás is vagyok értük.

Michael Masi „emberi hibája" azt eredményezte, hogy a 2022-es szezonra módosultak a szabályok, innentől kezdve a csapatfőnökök nem beszélhetnek az versenyigazgatói csapattal az F1-es futamok alatt.

Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK