Ő pótolja Alonsót a Forma-1-ben 2023-tól

Forma-1, Alpine F1 Team, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Oscar Piastri
(From L) Alpine F1 team's drivers, Australian Oscar Piastri, French Esteban Ocon and Spanish Fernando Alonso, pose during the unveiling of Alpine F1 team's A522 new racing car for the upcoming Formula One 2022 season at the Palais de Tokyo in Paris on February 21, 2022, two days before the first pre-season track session of the year at the Circuit de Barcelona-Catalunya. - The A522 will be raced this year by Fernando Alonso and Esteban Ocon, who’ll team up for a second season at Alpine. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Alpine újoncot avat Esteban Ocon csapattársaként, miután 2023-tól a jelenleg tesztpilótaként a csapatnál dolgozó Oscar Piastri lesz az Aston Martinhoz távozó kétszeres világbajnok utódja.

Annak ellenére, hogy Otmar Szafnauer elmondása szerint a csapatfőnök hétfői Aston Martin-közleményből tudta meg, hogy Fernando Alonso az idei szezon végén elhagyja a csapatot, kedd estére máris hivatalossá vált, ki pótolja a spanyolt az Alpine-nál.

A várakozásoknak megfelelően a négy éve a Renault/Alpine kötelékében versenyző ausztrál tehetség, Oscar Piastri lesz Esteban Ocon csapattársa 2023-tól.

Piastri 2019-ben a Formula Renault Európa-kupát, 2020-ban a Forma-3-as világbajnokságot, 2021-ben pedig a Forma-2-es világbajnokságot nyerte meg, így várható volt, hogy a huszonegy esztendős melbourne-i versenyző hamarosan a királykategóriában is lehetőséget kap azontúl, hogy idén év elejétől tesztpilótaként kapott szerepet.

Korábban arról is szó volt, hogy esetleg már idén átveszi Nicholas Latifi helyét a Williamsnél, az ausztrál hivatalos kinevezésével biztossá vált, hogy jövőre

a személyében a történelem első 21. századi szülöttje kap lehetőséget a Forma-1-ben,

hiszen Piastri 2001. április 6-án született, amivel az eddigi "rekorder" Cunoda Jukit tizenegy hónappal megelőzi.

Szafnauer a kinevezés után nem győzte dicsérni fiatal pilótáját, ahogy már az év során többször is megtette.
„Oscar egy ritka fényes tehetség, büszkék vagyunk arra, hogy junior kora óta támogattuk őt. Az elmúlt négy év során azt tapasztaltuk, hogy

– nyilatkozta az amerikai szakember. – Tartalékpilótánkként is a csapat része volt, és a pályán, a gyárban és a teszteken bizonyította az érettséget, az ígéretét és a gyorsaságát ahhoz, hogy Esteban mellé kerüljön. Hiszünk abban, hogy

Piastri kinevezésével

már csak öt szabad hely maradt a 2023-as mezőnyben:

ismeretlen egyelőre a Williams pilótakettőse mellett Kevin Magnussen csapattársa a Haasnál, Valtteri Bottas csapattársa az Alfa Romeónál és Pierre Gasly csapattársa az AlphaTaurinál.