Fernando Alonso nagyon ideges a csapattársára az érthetetlen viselkedése után

Forma-1, Magyar Nagydíj 2022, vasárnap, Fernando Alonso, Esteban Ocon
Alpine's French driver Esteban Ocon (L) and Alpine's Spanish driver Fernando Alonso attend the drivers parade ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 31, 2022. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíj tavalyi futamgyőztese ezúttal kétszer is a kétszeres világbajnok ellen fordult Mogyoródon. Esteban Ocon a rajtnál, majd egy bokszkiállása után is szándékosan feltartotta a spanyolt, mindkétszer komoly előnyhöz juttatva a riválisaikat.

2021-ben egy óriási rajtbalesetnek is köszönhetően pályafutása első – és máig egyetlen – futamgyőzelmét szerezte meg Esteban Ocon a Hungaroringen, amiben Fernando Alonsónak is jelentős szerepe volt, hiszen

a spanyol hosszú körökön át védekezett kiválóan Lewis Hamilton ellen, a britnek pedig a hajrában így nem volt esélye utolérni Ocont.

Egy évvel később ugyan nem a győzelemért harcoltak az Alpine pilótái, ám elsősorban a francia agresszív viselkedése miatt értékes pontoktól eshetett el a csapat. Ugyan a merész gumistratégia – egykiállásos taktikát választott az Alpine, mindkét versenyzőnek a futam harmadánál a Hungaroringen kevésbé előnyös kemény keverékű abroncsokat rakta fel – miatt is sokáig időt és pozíciókat veszített a két pilóta, az egymás elleni csatájuk valószínűleg szintén helyezésekbe került.

A startot követően az ötödik helyről induló Ocon a mellőle rajtoló Alonsóra figyelt, a fékezni is kényszerülő csapattársát több kanyaron át látványosan bezárta, így pedig Lewis Hamilton mindkettejüket könnyedén meg tudta előzni. A spanyol rádiózását a közvetítésben is bejátszották, miszerint

A 25. körben aztán a francia a bokszkiállása után közvetlenül Alonso elé tért vissza, és hasonló módon csak a csapattársára figyelt, így pedig Daniel Ricciardo nevetve haladt el mindkét Alpine mellett.

Idén nem először talált egymásra a két csapattárs, hiszen a Szaúd-arábiai Nagydíjon is sokat csatáztak egymással, most azonban egyértelműen a francia szította a csatát. A 2014-ben – többek között Max Verstappen előtt – Forma-3-as világbajnokságot nyerő Oconról a csapatrádió mellett a mogyoródi futamot követő nyilatkozatokban sem titkolta a véleményét Fernando Alonso.

„Extrém keményen versenyeztünk, ami eléggé meglepett. Ha én megcsinálom vele vagy egy másik csapattal, mindig hagyok egyszázaléknyi helyet. De nekem [a rajt után] az 1-es, a 2-es és az 5-ös kanyarban is el kellett engednem a gázt a külső íven.

nyilatkozta Oconról. – A végén ugyan elengedett, mivel a 8. és a 9. helyen végeztünk, ez nem sokat befolyásolt a csapat számára. Az a fontos, hogy közel legyünk a McLarenhez, és most egy meglehetősen bonyolult versenyen ugyanazokat a pontokat szereztük, mint ők.

– mondta Alonso, majd hozzátette, az egykiállásos taktikával tudták, hogy nagy küzdelem vár rájuk.

Végül Alonso a 8., Ocon pedig a 9. helyen zárta a versenyt; Lando Norris hetedik pozíciója miatt – ahogy a spanyol is említette – nem tudták tovább növelni az előnyüket a McLarennel szemben a konstruktőri pontverseny negyedik helyéért, ennek pedig a végjátékban akár még jelentősége is lehet.