Vágólapra másolva!
Max Verstappen elárulta, a győzelemben nem reménykedett a Magyar Nagydíj előtt, és kifejtette, hogy mi okozta látványos megpördülését. Lewis Hamilton a verseny elején, George Russell a végén küszködött.

Fordulatosan alakult a Magyar Nagydíj, és több versenyzőnek is reális esélye volt a győzelemre a futam egy-egy pontján. Ez végül a tizedik helyről induló Max Verstappennek jött össze, és Lewis Hamilton jó tempójának, valamint a Ferrari elrontott stratégiájának köszönhetően végül a két Mercedes állhatott fel mellé a dobogóra.

Még a látványos piruett sem akadályozta meg Verstappent a győzelemben

A címvédő számára nem alakult jól az időmérő, mivel egy vezetői, valamint egy motorhiba miatt a mezőny végén végzett a Q3-ban. A holland pilóta nem is reménykedett igazán a diadalban, de jó rajtjának, kiváló tempójának és a remek taktikájának köszönhetően végül ő látta meg először a kockás zászlót.

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Abban reménykedtem, hogy közel lehetek a dobogóhoz. A körülmények nagyon trükkösek voltak, a stratégiánk viszont szerintem nagyon jó volt. Mindig [jól] reagáltunk, és a megfelelő időpontban álltunk ki kereket cserélni. Nagyon jó kivezető köröket mentünk, és még a 360-as megforgással együtt is megnyertük a futamot.”

Ahogyan arra Verstappen utalt, a verseny közepén óriásinak tűnő hibát követett el, pont akkor, amikor először tűnt igazán esélyesnek a győzelemre. A címvédő elárulta, hogy egy beállításbeli változtatás vezetett a piruetthez.

Küszködtem a váltásokkal és a kuplunggal – jelentette ki. – Változtatnunk kellett néhány dolgon, ami némi teljesítménybe került, és ez vezetett a megpördüléshez. Nagyon jó móka volt.

Őrületes verseny volt, és örülök, hogy sikerült nyernem.”

Hamiltonnak szintén nem sikerült az időmérő, mert utolsó gyorskörén DRS-hiba hátráltatta. Rajtja neki is jó volt, de sokáig úgy tűnt, hogy a dobogóra nem lesz esélye. A lágy gumikon viszont remek tempóban autózott az utolsó körökben, így Carlos Sainzot és csapattársát, George Russellt is meg tudta előzni.

A Mercedes zsinórban második kettős dobogóját könyvelhette el Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Őszintén nem tudom [hogy honnan jött a tempó] – kezdte. – A futam elején küszködtem, és nem voltam benne biztos, hogy fel tudok-e zárkózni a srácokra, de lassan meglett az egyensúly, és a rajt is nagyon jól sikerült. George peches volt, a többieknek pedig még mindig van némi előnyük, de egyértelműen zárkózunk. Csodálatos így szünetre menni, hogy ilyen teljesítményt nyújtunk. A második félszezon elején remélhetőleg még jobban fogunk szerepelni.”

A hétszeres világbajnok hozzátette, hogy szerinte a hideg időjárás kedvezett nekik. Russell viszont elárulta, hogy a szemerkélő eső őt különösen rosszul érintette, így a pole pozíciót csak egy harmadik helyre sikerült váltania. A 24 éves versenyző ettől függetlenül bizakodó a jövőre nézve.

– magyarázta. – Újabb kettős dobogó, ami nagyszerű a csapattól, egyre jobbak vagyunk. Nagyon intenzív volt [a szezon első része], a szünet pedig mindenkinek jót fog tenni. Amikor visszatérünk, a győzelmekért fogunk harcolni.”