Társoldalunk:

A Ferrari idén már nem tud megoldani egy súlyos problémát

2022.07.31. 07:10

Carlos Sainz a Magyar Nagydíj időmérőjének végén számított rá, hogy valaki felül fogja múlni a körét, de nem gondolta, hogy George Russell lesz az. A spanyol pilóta elárulta, a Ferrari idén már nem lesz képes megoldani a rajtokkal kapcsolatos problémáját, míg a furcsaságot tapasztaló Charles Leclerc kijelentette, hogy meg kellett volna szerezniük a pole pozíciót.

A Ferrari esélyesként vágott neki a Magyar Nagydíj időmérőjének, és bár a Q1-ben és a Q2-ben úgy tűnt, hogy Max Verstappen és a Red Bull jobb formában van, a címvédőt előbb vezetői, majd technikai hiba hátráltatta. Amikor pedig már úgy nézett ki, hogy a maranellóiaknak megvan az első sor, George Russell személyében érkezett a hidegzuhany, és a brit pilóta elorozta a pole pozíciót Carlos Sainz elől. 

Sainz a legvégén csúszott le a pole-ról - galériaForrás: Scuderia Ferrari Press Office/ Foto Colombo Images

A Ferrari versenyzője annak ellenére sem tudta megszerezni a rajtelsőséget, hogy az első és a harmadik szektorban abszolút legjobb időt autózott, mivel a pálya középső részén nem 17 századdal elmaradt korábbi önmagától. Ennek következtében végül 44 ezreddel kikapott a Mercedes versenyzőjétől. Sainz számított rá, hogy nem fog az élről rajtolni, de az meglepte, hogy Russell előzte meg.

Az első Q3-as köröm jó volt, a második semmi különös – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Amikor átszeltem a célvonalat, tudtam, hogy valaki felül fogja múlni, mert elkövettem néhány hibát. Tisztában voltam vele, hogy nem leszek pole pozícióban, és nem voltam boldog. Arra számítottam, hogy valaki más fog megverni, nem George, úgyhogy gratulálok neki, remek kört autózott.”

A futam esélyese azonban még így is a két Ferrari tűnik, bár hozzá kell tenni, hogy a körülmények jelentősen el fognak térni a péntekitől, amikor a Mercedesek nagyon elmaradtak a versenyszimuláción. Egyvalamiben pedig biztosan jobban teljesítettek idén a maranelói alakulatnál.

A rajtnak fontos szerepe lesz, és a Mercedes ebben az idényben jól szokott startolni, mi pedig egy probléma miatt nem – jelentette ki Sainz. – Ezzel együtt ha jól indulunk és a stratégia is működni fog, akkor a versenytempónkkal nyerhetünk, szóval erre koncentrálunk.”

Sainz arra a gondra célzott, amit a Ferrari pár hete egy új kuplunggal már próbált orvosolni. A 27 éves versenyző azonban most rossz hírt közölt a szurkolókkal, ugyanis elárulta, hogy az általa nem részletezett jelenség ebben a szezonban biztosan végig fogja kísérni őket. 

Leclerc szerint meg kellett volna szerezniük a rajtelsőségetForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Arpad Kurucz

Ettől a problémától idén nem tudunk megszabadulni, a következő évre kell dolgoznunk rajta – szögezte le. – Ebben a szezonban kihozzuk a legtöbbet abból, amink van. Néha jól rajtolunk, máskor kicsit necces, vasárnap remélhetőleg az előbbi fog történni.”

Charles Leclerc a Q3 első és második próbálkozásai során is lassabbnak bizonyult csapattársánál, végül 146 ezreddel kapott ki tőle. A monacói pilóta szerint nem a világvége, hogy nem jött össze a rajtelsőség, de azért önkritikusan fogalmazott.

Nem annyira rossz, másfelől viszont meg kellett volna szerezni a pole-t – kezdte. – Óriási gratuláció jár George-nak, nagyszerű kört futott. Még nem láttam, de el tudom képzelni, hogy mennyire lenyűgöző volt a részéről. Különleges ez a nap számára, vasárnap viszont meg akarom előzni.”

Leclerc azonban nem aggódik a futam miatt, elsősorban a már említett versenytempó teszi magabiztossá. Persze nem kizárt, hogy ha nem tesznek semmit, akkor ismét előjön az a jelenség, amit az időmérőn megtapasztalt.

Magunkra kell koncentrálnunk, jól kell rajtolnunk, és utána szerintem jó lesz a teljesítmény – vélekedett. – A Q3-ban nagyon furcsa dolog történt a gumijaimmal, amit ki kell elemeznünk, mivel sokkal rosszabbnak éreztem őket, mint korábban. Megpróbáljuk kideríteni, hogy mi ment félre, de a versenytempót illetően magabiztos vagyok.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK