Társoldalunk:

Russell visszafogott, de főnöke szerint megnyerheti a Magyar Nagydíjat

2022.07.30. 19:07

A Magyar Nagydíj időmérőjén a pole pozíciót megszerző George Russell nem is elsősorban saját maga, hanem a csapat miatt örült, de tudja, hogy ezért még nem jár pont. Toto Wolff szerint vasárnap is megverhetik a Ferrarikat, Lewis Hamilton pedig úgy véli, DRS-problémái nélkül ő is ott lehetne az első sorban.

Bombameglepetéssel zárult a Magyar Nagydíj időmérője, hiszen amikor már úgy nézett ki, hogy a Ferrari kisajátítja az első sort, jött George Russell, és megszerezte élete első pole pozícióját. Lewis Hamilton nem harcolhatott a rajtelsőségért, miután utolsó gyorsköre során nem tudta nyitni a DRS-t. 

Nagy meglepetésre Russellé lett a pole - galériaForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A 24 éves pilóta sikere már csak azért is szenzáció, mert a pénteki második szabadedzésen a Mercedes borzasztóan elmaradt a Ferraritól, de még a Red Bulltól is. Russell elárulta, hogy a hangulat nem volt valami fényes aznap este.

Őszintén szólva nem igazán magamra gondoltam, hanem magunkra mint csapat – nyilatkozta az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón, ahol a Gphírek is ott volt. –Ez hatalmas dolog. A tegnapi talán egész szezonban a legnehezebb péntekünk volt. Este tizenegyig itt voltunk és vakartuk a fejünket. A morál elég rossz volt, és elveszettnek éreztük magunkat. Az, hogy huszonnégy órával később visszajöttünk, és megszereztük a pole-t, remek érzés, mert tudom, hogy tegnap este min mentünk keresztül. A kvalifikációért nem jár pont, de az az eredmény számunkra óriási dolog.”

Bár Russell egyetlen lila szektort sem autózott, elsősorban középső szektorának köszönhetően meg tudta verni Sainzot. A brit versenyző elmondta, korábban gondot okoztak nekik a gumik, de most a végén minden megfelelően működött.

Az utolsó próbálkozásnál tökéletes tartományba tettük [az autót] – folytatta. – Az egyes kanyarban egy tizeddel előrébb voltam, a kettes kanyarban pedig három tizeddel. Minden a tökéletes tartományban volt. Amikor az ember ilyen körön van, minden jön magától. Mindenki küzdött egy kicsit a gumikkal, délelőtt [valójában kora délután – a szerk.] is. Szerencsére az utolsó gyorsköröm jól sikerült.”

Bár a Mercedes versenytempója gyengének tűnt pénteken, Russell abban bízhat, hogy a hűvösebb időjárás őket fogja segíteni, ahogyan az az időmérőn is történt. A brit pilóta azonban nem tűnt optimistának a versenyt illetően. 

Russellnek minden összeállt az utolsó körébenForrás: ANP via AFP/Remko De Waal

„Teljesen ismeretlen az autó, és tegnap óta a feje tetejére állt – fogalmazott. – Holnap jóval hűvösebb lesz, és magas üzemanyagszinten a legrosszabb tempót produkáltuk [idén]. A Ferrari kiemelkedőnek tűnt, mi pedig le vagyunk maradva, de megpróbáljuk.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már jóval optimistábban beszélt az esélyeket illetően. Az osztrák üzletember nem látja okát annak, hogy miért ne tudnák megtartani a vezetést, már ha az alapvető feladatokat a versenyző és a csapat is megfelelően elvégzi.

Meglátjuk, mit tehetünk a futamon, és ha meglesz-e a tempónk, akkor ismét részesei lehetünk az élen zajló játszmának – válaszolta a Sky Sportsnak az erre vonatkozó kérdésre. –Ha a rajtnál meg tudjuk tartani a pozíciót, és elsők maradunk, majd jól sikerülnek a kerékcseréink, akkor miért ne? Megnyerhetjük ezt a futamot. Max [Verstappen] hátrébb van, ami nem rossz a végeredmény szempontjából. Szóval ős is motivált lesz, ahogyan Lewis is.”

A hétvége előtt egyébként semmi nem utalt arra, hogy a Mercedes pont a Hungaroringen fogja elérni legjobb idei időmérős eredményét. Wolff humorosan meg is jegyezte, hogy ezt a napot nagyon meg kell jegyezniük, és az emlékezetükbe kell vésniük.

Éppen azt beszéltük egymás között, hogy mindent le kell írnunk, amit ma reggel csináltunk, beleértve a [fogyasztott] ételeket és italokat is, hogy ezt megismételjük – fogalmazott. – Az az igazság, hogy már a kvalifikáció előtt láttuk, hogy a gumik a megfelelő tartományban vannak, az autónak jó volt az egyensúlya, és minden összeállt. [A pilóták] nagyon jól vezettek, futamról futamra magabiztosabbá váltak, és ez lett az eredmény.”

A Mercedesnél azonban nem lehetnek maradéktalanul boldogok, hiszen Hamilton nem harcolhatott a pole pozícióért. A hétszeres világbajnok nem tudta használni a DRS-t utolsó gyorsköre során, ezért nem volt esélye felvenni a versenyt a leggyorsabbakkal. 

Hamiltonnak technikai gondja volt az utolsó gyorskörébenForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Ezekben a pillanatokban az ember örül a pole pozíciónak, és sírni is akar, mert tudja, hogy az autó [Hamilton] számára is jó lett volna, hogy ott legyen – folytatta Wolff. – Szóval nagyon keserédes. Egy fecske ugyanakkor nem csinál nyarat. Ez egy jó eredmény, egy körön végig jó volt a tempónk, és most ott vagyunk a pole-ban.”

Hamiltonnak egyébként szintén lehetett volna esélye a pole-ra, ha nincs a technikai gond. A 37 éves versenyző nyilvánvalóan sajnálja az elszalasztott lehetőséget, de örül Russell és a csapat óriási sikerének.

Megpróbáltam kinyitni a DRS-t, de nem nyílt ki – foglalta össze röviden a történteket. – Balszerencse volt. Nagyszerűen éreztem magam, az első sor mindenképpen benne volt, ami fantasztikus lett volna a csapat számára, de ilyen dolgok megtörténhetnek. Gratulálok George-nak, ez egy remek eredmény a csapatnak, figyelembe véve, hogy min mentünk keresztül. Örülök neki, mert nem számítottunk erre.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK