Társoldalunk:

Hamiltonnak küzdenie kellett az autóval a balul elsült kísérletezés után

2022.07.29. 19:11

Nem alakult jól a Mercedes számára a Magyar Nagydíj pénteki napja, de Lewis Hamilton és George Russell sincs elkeseredve, mert tudják, hogy a körülmények változnak a hétvégén. A csapat mérnökigazgatója elárulta, hogy a kísérletezés balul sült el.

Az elfogadható első szabadedzés után a Magyar Nagydíj második tréningjén a Mercedes borzasztóan gyengén szerepelt. George Russell a nyolcadik, Lewis Hamilton a tizenegyedik helyen zárt, ráadásul az autó egy körön és a versenyszimuláción is jócskán elmarad a Ferrari és a Red Bull tempójától. 

Hamilton sokat küszködött az autóval a második szabadedzésenForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Arpad Kurucz

Mindkét pilóta rengeteget panaszkodott az autóval kapcsolatban, a hétszeres világbajnok az instabilitást emelte ki a rádióban, miután lesodródott a pályáról. A 37 éves versenyző a leintés után megerősítette, hogy jelenleg nehéz vezetni a kocsit.

Kicsit küzdeni kellett az autóval – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Őrület, hogy pályáról pályára ennyire változik a helyzet, de ez csak a beállítás. Próbáljuk kitalálni, hogyan tudjuk működésre bírni a kocsit. Jelenleg nem azt csinálja, amit szeretnénk, szóval nehéz nap volt.”

A második szabadedzésen látott különbség már csak azért is érthetetlen, mert a Mercedes Franciaországban mindkét versenyzővel önerőből legyőzte az egyik Red Bullt. Hamilton úgy véli, ha rátalálnak a megfelelő beállításokra, akkor a differencia jelentősen lecsökken.

Semmi nem változott az autón múlt hét óta, és én is ugyanaz a pilóta vagyok – jelentette ki. – Ezen a pályán valamiért nem működik annyira jól, de ha sikerül rendbe tennünk, a különbség ugyanakkora lesz, mint egy hete volt.”

Hamiltont ráadásul más is hátráltatta, aminek következtében kevesebb kört tudott megtenni a versenyszimuláció során. „A végén nem tudtam kimenni, mert [az autó] megsérült, emiatt nagymértékű leszorítóerőt vesztettem, és utána trükkös volt a hosszú etap – árulta el. – Nehéz hétvége lesz, de mindent bele fogunk adni.” 

Az első szabadedzés sokkal jobban alakult Hamilton és a Mercedes számáraForrás: ANP via AFP/Remko De Waal

Andrew Shovlin megerősítette Hamilton szavait az autó sérülésével kapcsolatban. A Mercedes mérnökigazgatója elmondta, hogy a második szabadedzésen új beállításokat próbáltak ki, ám ez kifejezetten rosszul sült el.

Úgy jöttünk ide, hogy kísérletezni akarunk az autóval, és szerintem a második szabadedzésen végzett kísérletezéseink visszavetettek minket – magyarázta. – Az első tréningen kicsit erősebbnek tűntünk. Voltak apróságok, és biztos vagyok benne, hogy ezeket vissza fogjuk csinálni, mert ez nem nézett ki jól.”

A pénteki nap eredményei azonban a szokásosnál kevésbé mérvadóak, mivel szombaton biztosan eső lesz, vasárnap pedig jóval hűvösebb körülmények fogadják majd a mezőnyt. A Mercedesnél nem bánják, hogy nem a pénteki időjárás fogja jellemezni az egész hétvégét.

Bizonyos szempontból ez nem is annyira rossz – válaszolta Shovlin az erre vonatkozó kérdésre. – Nehéz volt a második szabadedzés, mert szerintem a harmadik gyakorláson és az időmérőn más körülményekkel kell majd szembenéznünk. Emellett úgy tűnik, hogy a futamon is sokkal hűvösebb lesz, mint most. Szóval nem a világvége [ez az eredmény].”

A Mercedes Imolában borzasztóan működött az esőben, Montrealban és Silverstone-ban viszont nem muzsikáltak rosszul. Shovlin kiemelte, hogy ez ilyenkor egyfajta tippjáték a beállításokkal. Russell pedig szintén azt emelte ki, hogy az időjárás változni fog a hétvége során.

Egyértelműen nem ez volt a legsimább péntekünk – kezdte. – Ugyanakkor kissé furcsa a helyzet, mert vizes időmérőre számítunk, és vasárnap is nagyon más lesz [az időjárás]. Különböző dolgokat próbáltunk ki az autóval, tesztelésre használtuk [a szabadedzést]. Mindent lehetne mostanra optimalizálni, de ennek semmi értelme [nem lenne], a hétvége hátralévő része a lényeg. Eredményes nap volt, még ha nehéz is. Kipróbáltunk néhány dolgot, hogy többet tudjunk meg az autóról.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK