Vágólapra másolva!
Fernando Alonso elárulta, nem célja, hogy jövőre átvegye Sebastian Vettel helyét az Aston Martinnál, és mivel az élcsapatoknál nincs szabad ülés, az Alpine projektjét akarja sikerre vinni. Rajta kívül más versenyzők is leszögezték, hogy nem váltanak zöld overálra.

Sebastian Vettel év végi visszavonulása miatt megüresedett egy hely az Aston Martinnál. Egyelőre számos versenyző esélyes lehet rá, és a befutó nem is feltétlenül a jelenlegi mezőny tagjai közül fog kikerülni, hiszen például Nyck de Vries számára akár ez jelentheti az esélyt az F1-es bemutatkozásra.

Alonso nem akarja megszerezni Vettel ülését Forrás: AFP/Hassan Ammar

Ugyanakkor a mostani pilóták közül is sokakat szóba hoztak az üléssel. A legnagyobb név egyértelműen Fernando Alonso, ám jelenleg nem úgy tűnik, hogy a spanyol pilótának érdemes lenne átigazolnia egy olyan csapatba, amely egyértelműen hátrébb van, mint az Alpine. A kétszeres F1-es világbajnok ennek megfelelően leszögezte, hogy az enstone-iaknál szeretné folytatni karrierjét, igaz, a szerződéshosszabbításról még nem született megegyezés.

Szeretnék itt maradni

nyilatkozta. – Szabadságon leszek, ahogyan a vezetők is, szóval néhány videóhíváson keresztül kell megoldani, vagy ilyesmi. Azonban ha két fél meg akar állapodni valamiben, az tíz percet vesz igénybe. Amikor a két fél küzd, hogy megegyezzen valamiben, akkor lehet, hogy az egyik nem elégedett.”

A 41. születésnapját a mai napon ünneplő versenyző korábban már kapcsolatba került az Aston Martinnal. Egészen pontosan két évvel ezelőtt, amikor az istállót még Racing Pointnak hívták, ám végül nem náluk tért vissza a sportágba.

2020-ban, amikor rendkívül versenyképesek voltak, futamokat nyertek és dobogón álltak, tárgyaltunk – emlékezett vissza. –

Az nem alakult jól, én pedig az Alpine-hoz jöttem, és boldog vagyok ott, ahol most vagyok.”

Bár Alonso nem zárta ki teljesen, hogy végül az Aston Martinnál kössön ki, hangsúlyozta, hogy elsődlegesen az Alpine-nál szeretne maradni. A spanyol versenyző bízik benne, hogy hamarosan sikerül aláírniuk a megállapodást.

Alonso szívesen igazolna a három élcsapat egyikéhez, de ez most nem lehetséges Forrás: AFP/Justin Tallis

„Minden csapat opció, amíg nem szerződtetnek két versenyzőt – magyarázta. – A prioritás ugyanakkor az Alpine, mert már két éve együtt dolgozunk, és fejlesztjük ezt a projektet. Egyre versenyképesebbek vagyunk, és arra vágyom, hogy maradjak. Azonban még nem ültünk le, és nem léptünk előre, szóval ez még folyamatban van.”

Alonso nemrég csalódottságénak adott hangot, hogy az új szabályokkal nem igazán csökkentek a csapatok közötti különbségek. Ennek tudatában elmenne a három élcsapat egyikéhez, ám mivel ez momentán sansztalannak tűnik, jobb híján mostani istállóját vezetné sikerre.

Úgy tűnik, hogy ebben a szabályrendszerben csak a Ferrari, a Red Bull és a Mercedes képes futamokat nyerni

– fogalmazott. – Szóval ha 2023-ban lenne lehetőség ezen csapatok [valamelyikénél], akkor megpróbálnék csatlakozni. Azonban nincs lehetőség, szóval néhány más projektben kell bízni, amelyet a jövőben versenyképesebbé akarnak tenni. Ez a reményről szól. Ahogyan mondtam, jelenleg itt vagyok, ez a kihívás. Amióta visszatértem, nem könnyű nyerni, nem vagyok ott a három csapat egyikénél. Most viszont nincsenek más kihívások a fejemben. Nincs családom, és más kategóriák jelenleg nem vonzanak, úgyhogy boldog vagyok a mostani helyemen.”

Alonso mellett többek között Ricciardót is szóba hozták az Aston Martinnal, ám az ausztrál pilóta kollégájánál is egyértelműbben cáfolta a lehetőséget. „Semmi bajom [az Aston Martinnal], de ahogyan múlt héten mondtam, a jövőm egyértelmű, és [a McLarennél] van” – mondta.

Rajtuk kívül Esteban Ocon sem tervez visszatérni egykori csapatához, pontosabban annak jogutódjához.

Valtteri Bottas és Kevin Magnussen egyaránt kijelentette, hogy jelenlegi csapatánál szerződése van 2023-ra, előbbi viccesen meg is jegyezte, hogy nem gondolta volna, hogy ezt kimondhatja, utalva a Mercedesnél eltöltött időszakra, amikor egy-egy évre hosszabbítottak vele. Alexander Albon viszont csak annyit jegyzett meg, hogy most az idei évre koncentrál.