Társoldalunk:

Verstappen és Pérez is rajtbüntetést fog kapni

2022.07.28. 11:24

Helmut Marko megerősítette, hogy a szezon folyamán, vélhetően a nyári szünet utáni futamok egyikén mindkét pilótájukkal be fogják vállalni a motorcsere miatti rajtbüntetést. A Red Bull tanácsadója úgy véli, hiába a nagy előny a pontversenyben, ez még nem elég Max Verstappen címvédéséhez.

Bár a szezon elején fordított volt a tendencia, most már hosszú ideje kijelenthető, hogy a két élcsapat közül a Red Bull a megbízhatóbb. Bár az első három futamon Sergio Pérez egyszer, Max Verstappen pedig kétszer is kiesett, azóta a Ferrarik lekörözték az energiaitalosokat ebben a tekintetben. 

A tanácsadó szerint a nyári szünet után mindkét Red Bullt meg fogják büntetni motorcsere miattForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

Olyannyira, hogy Charles Leclerc-t Kanadában, Carlos Sainzot pedig Franciaországban sorolták a mezőny végére, mivel több erőforráselemből is túllépték a megengedett limitet. Eközben Verstappennek még egyik motoralkatrészből sem jutott el a maximumig, és Pérez is csak a vezérlőelektronikából van a határon, kipufogóból pedig mindketten négynél tartanak a felhasználható nyolcból. A Red Bull tanácsadója azonban megerősítette, hogy ők is bevállalják a büntetést. Persze nem a most következő Magyar Nagydíjon, hiszen a Hungaroring kevésbé alkalmas az előzésre, de akár már a nyári szünet utáni első hétvégén megtörténhet.

Ez nálunk is jönni fog, csak ki kell választani [azt a helyszínt], ahol viszonylag jól lehet előzni – nyilatkozta Helmut Marko aMotorsport-Total.com-nak, majd arra utalt, hogy vélhetően Spa-Francorchamps vagy Monza mellett fogják letenni a voksukat. –Ha megnézzük a következő futamokat, az általunk kiválasztott pálya fog következni.”

Az osztrák szakember arra nem tért ki, hogy csak a belső égésű motorból lépik túl a maximumot, vagy ezt több komponens esetében is megteszik, de jó eséllyel utóbbiról lehet szó. Azt viszont leszögezte, hogy a fejlesztési versenyben nem fogják levenni a lábukat a gázpedálról.

Folyamatosan fejlődünk, ez a Red Bull Racing DNS-e – folytatta. – A szezon második felében is jócskán lesznek újítások, még ha nem is annyira komolyak. Várnunk kell, és meglátjuk, hogy ez hogyan fog kinézni.”

A Francia Nagydíj után Verstappen kényelmes, 63 pontos előnybe került, ami azt jelenti, hogy elméleti szinten akár abban az esetben is világbajnok lehet, ha Leclerc mind a tíz hátralévő versenyt megnyeri. Marko szerint azonban a holland versenyzőnek még legalább három futamot kell nyernie ahhoz, hogy a címvédés lehetősége egyáltalán felmerüljön. 

Verstappen nagy előnybe került Le Castellet-ben, de Marko szerint ez még nem elég ahhoz, hogy kiengedhessenekForrás: AFP/Eric Gaillard

Ez még nem elég, gyorsnak és megbízhatónak kell lennünk – szögezte le. – Úgy gondolom, hogy összesen tíz-tizenkét győzelemre van szükség ahhoz, hogy az embernek reális esélye legyen a bajnokságban.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK