Vágólapra másolva!
Jessica Hawkins az Aston Martin csapat nagykövete, szimulátorpilóta, TV és film kaszkadőr/precíziós pilóta, W Series versenyző. 12 évesen a brit versenyző gokart bajnok lett, 2008-ban pedig megnyerte a Honda Cadet British Open bajnokságot. Ezt követte egy dobogós helyezés a 2014-es Michelin Clio Cupban, majd egy keményen kiharcolt második helyezés a Mini Challenge bajnoki címért 2017-ben.

A versenyzés iránti szenvedélyét sosem veszítette el, Jessica profi kaszkadőr lett, a Fast and the Furious Live filmben és a Nincs idő meghalni című James Bond-film is szerepet kapott.
Júniusban jelentették be, hogy új feladatot kap az Aston Martin F1 csapaton belül: többek között szimulátorpilótaként dolgozik majd a csapatnál. A hétvégén pályára lép majd a Hungaroringen is, a szombati W series versenyen. Budapest belvárosában beszélgettünk vele.

Hogyan kezdődött a versenyzői karriered?
Igazából nem terveztem előre, véletlenül derült ki, hogy van hozzá tehetségem, és mennyire élvezem csinálni. Édesapámmal elmentünk golfozni, amit nem élveztem annyira, de a távolban megláttam egy gokartot, amit ki szerettem volna próbálni. Itt kezdődött minden.

Mi volt a családod és a barátaid reakciója arra, hogy autóversenyzői karrierbe vágtál?
Amikor még iskolába jártam, az osztálytársaimnak és a barátaimnak nehéz volt megérteniük, hogy a legtöbb szülinap partit, illetve találkozókat kihagytam. Számomra viszont sosem tűnt úgy, hogy áldozatokat kell hoznom a versenyzés érdekében, mert hihetetlenül élveztem amit csinálok. Két csapatra oszlottak a barátaim: voltak akiket a versenypályáról ismertem, ők természetesen támogattak, aztán voltak a barátaim az iskolából, akik nem értették a dolgot. Sosem éreztem, hogy fura lenne amit csinálok, mert ez tett boldoggá. A szüleim soha nem kényszerítettek rá, hogy ezt a pályát válasszam, épp ellenkezőleg: nekem kellett őket megkérni, hogy vigyenek ki versenyekre.

Jessica Hawkins lelkesen mesélt a versenyzői karrierjéről Forrás: Origo, Koncz Márton

Ért valaha hátrányos megkülönböztetés amiatt, hogy nő vagy?
Manapság már nem igazán, de amikor tinédzser voltam hiába értem el hatalmas sikereket, lettem brit gokart világbajnok, nem vettek komolyan az emberek, és ezért nehézségekbe ütköztem amikor próbáltam szponzorokat szerezni, hogy meglegyen az anyagi hátterem. Sokan úgy gondoltál, hogy nem fogok vinni semmire, mivel nő vagyok. De ezen kívül konkrétan a nemem miatt nem tapasztaltam semmilyen hátrányt.

Rögös úton jutottál el oda, ahol ma vagy. Elcserélned ezt a kihívásokkal és nehézségekkel teli utat egy könnyebbre, ha lehetne?
Úgy gondolom, hogy a sok megpróbáltatás után, csak még édesebb a siker íze. Persze, ha több anyagi támogatóm lett volna, akkor talán több lehetőségem is adódott volna arra, hogy fejlesszem a kézségeimet. De ugyanakkor sok kérdést is felvet: Ugyanaz a versenyző lennék-e ma is, aki vagyok? Milyen utat jártam volna be, ha nem kellett volna küzdenem az eredményekért? Ha könnyű lett volna bármit elérni, akkor is ennyire szerettem volna megvalósítani azt? Szóval azt mondom, hogy nem változtatnék semmin ami a múltamat illeti.

Mit jelent számodra együtt dolgozni egy olyan márkával, mint a Peroni és az Aston Martin?Elképesztően sokat jelent számomra, hogy ilyen nagy márkákkal dolgozhatok együtt. Hihetetlenül sok támogatást kapok tőlük, amit korábban sosem tapasztaltam. Nagyon hálás vagyok nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem.

Milyen együtt dolgozni Sebastian Vétellel?
Őszintén mondhatom, hogy ő a legcsodálatosabb ember akivel valaha találkoztam. Szenvedéllyel csinál mindent amiben hisz, és úgy gondolom, hogy több ilyen emberre lenne szüksége a világnak. Rengeteget tanulok tőle, folyamatosan segít, tanácsokkal lát el, megosztja a tapasztalatait. Keresve se találhatnék jobb mentort, mint amilyen Sebastian.

Sebastian Vettelt a lehető legjobb tanárnak tekinti akit csak kívánhatott maga mellé Forrás: Origo, Koncz Márton

Mit gondolsz milyen hatással lenne egy női pilóta érkezése a Forma-1-es mezőnyre?
Óriási dolog lenne, ha egy női versenyző fel tudna jutni a Forma-1-be. Nem hiszem, hogy változna emiatt a sportág, a mezőny többi tagja pedig ugyanúgy kellene, hogy kezelje őt is, mint bárki mást, hiszen nyilvánvalóan tehetséges, ha eljutott eddig.

Hogyan lettél kaszkadőr a legújabb James Bond filmben?
Az egyik barátom ajánlott be a válogatóra, ahol ironikus módon igazából én voltam az egyetlen jelölt. Akkor elgondolkoztam, hogy ez azért van, mert én voltam az egyetlen őrült aki jelentkezett vagy engem találtak tehetségesnek a munkára?! Remélem az utóbbi. Nagyon élveztem a forgatást, minden egyes jelenet ijesztő volt, és kihívás jelentett teljesíteni a feladatokat.

A Peroni és az Aston Martin lehetőséget biztosít a Forma-1 kedvelőinek, hogy testközelből átéljék, hogy milyen is a csapat boxa a versenypályákon. Vasárnap estig lehetőség van a Nyugati téren meglátogatni az Aston Martin garázsát, kereket cserélni, belehallgatni a csapat rádióbeszélgetéseibe. Valamint egy tökéletes másolata is megtalálható a csapat versenyautójának a helyszínen.