Társoldalunk:

A rossz hírek ellenére megmenekülhet a Francia Nagydíj a szervezők szerint

2022.07.26. 16:21

A Francia Nagydíj promótere úgy véli, a pesszimista pletykák ellenére nem a mostani volt jó ideig az utolsó Francia Nagydíj. Pierre Gasly és az Alpine márkaigazgatója egyaránt bízik a folytatásban.

A tavalyi futam után idén sem fulladt teljes unalomba a Francia Nagydíj, ellentétben a visszatérés utáni első két évvel. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy a Paul Ricard versenypályát ez sem menti meg attól, hogy kikerüljön a versenynaptárból, és így lehetséges, hogy jó ideig ez volt az utolsó futam Franciaországban. 

A pletykák alapján könnyen lehet, hogy a mostani volt jó ideig az utolsó Francia Nagydíj - galériaForrás: AFP/Sylvain Thomas

Ezzel kapcsolatban már hetek óta lehet pletykákat olvasni. Többek között az is felmerült, hogy a verseny Nizzába költözhet, ami azért érdekes, mert a város polgármestere egyben a futam promótere is. Christian Estrosi azonban cáfolta ezeket a híreszteléseket, viszont kiemelte, hogy a mostani hétvége mennyire jól sikerült.

Egy olyan szerződés végéhez értünk, amelyben Franciaországnak meg kellett mutatnia a tudását a szervezésben – nyilatkozta aBFM Varnak. –Kétszázezer ember töltötte meg a pályát péntek és vasárnap között, ami abszolút rekord.”

Annak, hogy más futamokkal együtt a Francia Nagydíj is veszélybe került, elsősorban a Liberty Media törekvése az oka. Az F1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa más piacok felé akar terjeszkedni, ezért az európai versenyek száma szükségszerűen csökken. Estrosi azonban a negatív hírek ellenére sem gondolja, hogy ezen a ponton lezárult egy fejezet.

Egy tárgyalás közepén vagyunk, és még nem mondtam le [a folytatásról] – szögezte le. – Hazánk visszaszerezte a Francia Nagydíját, ezt a csodálatos, népszerű sporteseményt, és meggyőződésem, hogy a következő hetekben rendkívül pozitív híreket fogunk bejelenteni a nagydíj jövőjével kapcsolatban.”

Estrosi elárulta, minden követ megmozgat annak érdekében, hogy hazája továbbra is rendezhessen futamot. Amellett, hogy Stefano Domenicalival, az F1 elnök-vezérigazgatójával folyamatos kapcsolatban áll, politikusként a francia elnök, Emmanuel Macron ajtaja is nyitva áll előtte, akitől szívesen venne némi állami támogatást.

Jó lenne, ha az államfő a kormányán keresztül kimondaná, hogy mi, Franciaország akarjuk a Forma-1-et, és meg szeretnénk tartani az országunk egyik legnépszerűbb sportágát – jelentette ki. – Az elnök ezt megerősítette, most pedig meglátom, milyen feltételek lesznek. Öt éve csak a közösség viszi a vállán [a nagydíjat].” 

Gasly az egyik francia versenyző, és Leclerc is jelentős mértékben kötődik az országhozForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A téma természetesen a versenyzőknél, illetve a csapatvezetőknél is szóba került. Pierre Gasly elárulta, bár hétvégéje egyáltalán nem sikerült jól, a szurkolóktól kapott biztatás némileg jobb kedvre derítette. Az Alpha Tauri versenyzője szerint hazájának igenis helye van a versenynaptárban.

Remélhetőleg lesz Francia Nagydíj, ha nem is jövőre, de az azt követő évben, mert úgy érzem, egyértelműen helyet érdemel a naptárban – kezdte. – Ez a DNS-ünk része, és mindig is az volt. Ott van az Alpine, van két francia versenyzőnk, Charles [Leclerc-rel] együtt két és fél. Remélem, hogy ha nem ezen a pályán, akkor egy másikon találunk megoldást.”

Gasly és Esteban Ocon mellett ráadásul a Renault gyári csapata, a jelenleg Alpine néven működő istálló is ott van a mezőnyben. Az enstone-i alakulat márkaigazgatója honfitársáéhoz hasonló álláspontot képvisel.

Nagyon csalódott lennék, és ezt nem egy francia csapat menedzsereként, és még csak nem is francia állampolgárként mondom – válaszolta a futam esetleges kikerülésére vonatkozó kérdésre Laurent Rossi. – Inkább arról van szó, hogy szerintem Franciaország a versenyzés fellegvára. Sokat ad a sportágnak, nagy közönséggel és rajongótáborral rendelkezik. Úgy vélem, egy kicsit igazságtalan lenne, ha egy akkora mérföldkövet, mint a Francia Nagydíj, kivennénk a naptárból. Szerintem ez furcsa lenne, de remélem, hogy marad.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK