Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen sajnálja, hogy nem csatázhatott a futam végéig Leclerc-rel

2022.07.24. 19:40

Max Verstappen elárulta, sajnálja, hogy nem csatázhatott tovább a kieső Charles Leclerc-rel a Francia Nagydíjon, ebben a Red Bullt irányító Christian Horner is egyetért vele. Sergio Pérez szerint a dobogón kellett volna végeznie, de a virtuális biztonsági autó kibabrált vele.

Max Verstappen számára tökéletesen alakult a Francia Nagydíj, hiszen Charles Leclerc kiesésének köszönhetően győzött, és 63 pontosra növelte előnyét vele szemben. Sokáig úgy tűnt, hogy Sergio Pérezzel együtt ünnepelhet a dobogón, de a mexikói pilótát végül George Russell maga mögé utasította. 

Verstappen idénybeli hetedik győzelmét aratta - galériaForrás: AFP/Eric Gaillard

Verstappen jól kezdte a futamot, hiszen körökön át ott volt közvetlenül Leclerc mögött, bár támadni csak egyszer tudta. A címvédő szerint kifejezetten biztató, hogy egy ilyen helyszínen ennyire sokáig nem szakadt le riválisától.

Az a jó, hogy támadtunk és közel tudtunk maradni egy olyan pályán, amelyen nehéz követni [egymást], a gumik pedig túlmelegednek – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Az, hogy ilyen sokáig DRS-távolságon belül voltunk, nagyon ígéretes. Persze az [etap] végén elhúzott, de ez normális, amikor az ember megpróbál közel maradni, és a gumik elkopnak. Sajnos nem jutottunk el odáig, hogy a végéig jó csata legyen, de szerencsére Charles jól van. Onnantól kezdve csak menedzselni kellett a dolgokat.”

Ahogyan Verstappen is elmondtam az már nem derült ki, hogy a Ferrari mit reagált volna a Red Bull lépésére, és később mire mentek volna egymással, hiszen Leclerc a falban fejezte be a versenyt. A holland pilóta sajnálja riválisát, és ismét hangsúlyozta, hogy a történtek ellenére nem dőlhetnek hátra.

Ilyen hibát könnyű elkövetni – mondta. – Sajnálom őt, de ezt ő is tudja, azonban még rengeteg verseny van hátra, és kemény futamok várnak ránk. Az egykörös tempón még rengeteget kell dolgoznunk, és nem hiszem, hogy Magyarországon fogunk a legjobban teljesíteni. A Ferrarihoz képest hiányzik egy kis leszorítóerő, és ott pont erre van szükség. Nehéz hétvégék elé nézünk.”

Christian Horner elárulta, nem azért hozták ki Verstappent, mert elfogytak a gumijai, hanem azért, mert egy agresszív egykiállásos stratégiát akartak megpróbálni. A Red Bull csapatfőnöke Verstappenhez hasonlóan szívesen megnézte volna, hogy ő és Leclerc mire mennek egymással. 

Verstappen és Horner is sajnálja, hogy nem tartott sokáig a Leclerc elleni csataForrás: AFP/Sylvain Thomas

„A legfontosabb az, hogy Charles rendben van – szögezte le. – Az első etap során remek volt a verseny kettejük között [aztán] elég csúnya incidens történt. Korán kiálltunk, hogy elévágjunk, kár, hogy nem láthattuk, hogyan alakul [a küzdelem]. Max ismét nyert, amivel megszerezte a maximális pontszámot, az viszont bosszantó, hogy Checo nem állhatott fel a dobogóra, de balszerencséje volt a VSC-vel.”

A mexikói pilóta közvetlenül a VSC-fázis után vesztette el a harmadik pozíciót Russell-lel szemben, aki látszólag jobban reagált az újraindításra. Pérez azonban elmondta, nem igazán érti, hogy ott és akkor pontosan mi történt.

Kemény délután volt – kezdte. – Mindenekelőtt a dobogóra kellett volna állnunk. Ami a VSC-t illeti, nem vagyok benne biztos [hogy mi történt], mert már a nyolcas kanyarban jelezte, hogy véget ér, de csak a tizenötösben ért véget ténylegesen. Valami volt ott, mert azt mondták, hogy a nyolcas kanyarnál véget ér.”

Péreznek pár körrel korábban is volt egy csatája Russell-lel, amikor a brit pilóta szerint szabálytalanul védekezett. A 32 éves versenyző akkor azt mondta a rádióban, hogy szerinte riválisa nekiment, a leintés után azonban nem tért ki erre, pusztán a Mercedesek tempóját méltatta. „Elég erősek voltak, különösen a közepes gumikon, elsődlegesen Lewis [Hamilton], de George is – folytatta. – Én sokat küszködtem a tapadással, nem volt jó napunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK