Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen elárulta, miért nem követték a Ferrari stratégiáját

2022.07.24. 06:02

Max Verstappen nem tartotta volna logikusnak, ha a Red Bull lemásolja a Ferrari stratégiáját, és feláldozza Sergio Pérezt az ő érdekében a Francia Nagydíj időmérőjén. A címvédő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rivális istálló helyzetében ez teljesen érthető lépés volt.

Bár a Red Bull nem lehet elégedetlen a Francia Nagydíj időmérője után, a bikásoknak nem sikerült megszerezni a pole pozíciót. Az élen ugyanis Charles Leclerc végzett, miután csapattársa, Carlos Sainz szélárnyékot adott neki. Bár a monacói pilóta enélkül is begyűjtötte volna a rajtelsőséget, ő maga is kiemelte, hogy az ingyen tizedeknek köszönhetően nyugodtabban vezethetett a harmadik szektorban. 

Verstappen nem kapott szélárnyékot az időmérőn - galériaForrás: Hans Lucas via AFP/Xavier Duvot / Hans Lucas/Xavier Duvot

Felmerül a kérdés, hogy a Red Bull, ahol kimondva-kimondatlanul Max Verstappen az első számú versenyző, miért nem alkalmazta ugyanezt a módszert, és miért nem áldozta fel Sergio Pérezt a címvédő kedvéért. Nos, maga a holland pilóta jelentette ki, hogy ennek több szempontból sem lett volna értelme.

A Ferrari két és fél tizedet nyert a szélárnyékkal, Charles ezt mondta nekemnyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen, utalva ezzel arra, hogy ezzel sem dolgozta volna le a Q3 végére kialakult 304 ezredes hátrányát. – Az logikus volt, hogy ők ezt teszik.”

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy mivel a Ferrarinak nagyobb a légellenállása, ezért a szélárnyék nekik többet számít. Verstappen ugyanakkor más érveket is felsorakoztatott amellett, hogy miért nem lett volna értelme annak, ha Péreznek Sainzéhoz hasonló szerepet szánnak.

Nyilvánvalóan mindketten a lehető legjobb pozícióban szeretnénk lenni, ezért nem hiszem, hogy most ilyesmit tennénk – magyarázta. – Emellett egyikünknek sem volt rajtbüntetése. Számomra ez is logikusnak tűnik. Mindketten a bajnoki címért harcolunk, szóval nehéz [lenne] megmagyarázni. A Ferraritól függ, hogy ők akarnak-e ilyet tenni, de mi nem beszéltünk erről a csapaton belül.”

Christian Horner szintén kiemelte, hogy pusztán az adatokat nézve nem a szélárnyékozáson múlt a pole pozíció. A Red Bull csapatfőnöke emellett azt is kiemelte, hogy a mezőny két legjobb autója mennyire eltér egymástól. 

A Red Bull nem tartotta szükségesnek Pérez feláldozásátForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

„Szerintem egy tizeddel, talán másféllel közelebb lehettünk volna, de azt hiszem, egy körön a Ferrari előnyben volt velünk szemben – fogalmazott. – Két nagyon különböző koncepcióval mentünk pályára. A Ferrari kicsit nagyobb leszorítóerőt használ, mi kisebbet. Minden vasárnapi napon múlik.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK