Társoldalunk:

Russell továbbra is úgy véli, hogy Pérez szabálytalankodott ellene

2022.07.24. 17:31

Max Verstappen szerint jó tempót produkáltak a Francia Nagydíjon, de hozzátette, továbbra is van hol javulniuk. Lewis Hamilton autójában nem működött a folyadékot biztosító berendezés, George Russell pedig meg van győződve arról, hogy Sergio Pérez szabálytalanul védekezett ellene.

Max Verstappen győzelmét hozta a Francia Nagydíj, miután Charles Leclerc drámai módon kiesett előle. Mögötte a két Mercedes futott be, miután Lewis Hamilton senkitől sem zavartatva megszerezte a második helyet, George Russell pedig az utolsó körökben megelőzte Sergio Pérezt. 

Verstappen győzelmét hozta a Francia NagydíjForrás: AFP/Eric Gaillard

A címvédő jól kezdte a futamot, és körökön át közel tudott maradni az élről induló Leclerc-hez, ám csak egyszer tudta megtámadni, és akkor sem volt valós esélye az előzésre. Azonban miután a Ferrari versenyzője kiesett, sima győzelmet aratott.

Szerintem az elején remek volt a tempónk – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Nyomást helyeztem Charles-ra, de a hőség miatt a gumik nagyon túlmelegedtek, és nem igazán tudtam támadni, csak egyszer, a tizenegyes kanyarban. Csak próbáltunk nyugodtak maradni és közel lenni. Kicsit korábban álltunk ki a bokszba, és onnantól kezdve soha nem lehet tudni, hogyan alakul a verseny. Az autó gyors volt, persze Charles peches volt, remélem, jól van. Én a saját versenyemre figyeltem, és óvtam a gumikat.”

Verstappen ezúttal nem volt agresszív Leclerc-rel szemben, ami nem mindig jellemző rá. A holland pilóta erről is beszélt, valamint kiemelte, hogy 63 pontos előnye ellenére nem dőlhetnek hátra a Red Bullnál.

Mindig igyekszem megszerezni a lehető legtöbb pontot – szögezte le. – Néhány manőver sikerül, máskor ki kell hátrálni, és megvárni a futam végét, mi is ezt tettük. Rengeteg verseny van még hátra, ahol pontokat kell szerezni. Ebből a szempontból a mai egy nagyszerű nap volt. Van még min dolgoznunk, különösen az egykörös [tempót illetően], úgyhogy folytatnunk kell a munkát."

Mögötte körülbelül 10 másodperces hátrányban Hamilton futott be, aki miután lerajtolta Pérezt, nem sok autóval találkozott, leszámítva természetesen a biztonsági autós fázist és a lekörözötteket. A hétszeres világbajnoknak azonban így sem volt könnyű versenye. 

Az idény során először a Mercedes mindkét pilótája felállhatott a dobogóraForrás: AFP/Christophe Simon

„Kemény verseny volt, mert az itató berendezés nem működött, de nagyszerű ez az eredmény, figyelembe véve, hogy mennyire messze voltam ezektől a srácoktól a hétvégén – kezdte. – A megbízhatóság területén kiváló a csapatom, úgyhogy nagy gratuláció a két gyárnak, valamint az ittenieknek, akik nélkül ez a dobogó nem jött volna össze. George szintén csodálatos munkát végzett.”

A folyadékveszteség soha nem jön jókor, ebben a hőségben pedig pláne nem. Hamilton még nem tudja, hogy hány kilogrammot vesztett, de van tippje. „Nem láttam a súlyomat, de úgy gondolom, hogy körülbelül három kilót [vesztettem], ami elég sok – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Várom, hogy ihassak.”

Bár az időmérőn és a versenyen is kikapott Hamiltontól, Russell szintén elégedett volt a harmadik hellyel. Az ifjabbik brit versenyző a futam végén nagy csatát vívott Pérezzel, amit a VSC utáni újraindítást követően nyert meg.

Teljesen leizzadtam, hosszú és kemény verseny volt – fogalmazott. – Erős tempónk volt, de az újraindításnál küszködtünk a gumimelegítéssel. Boldog vagyok, hogy a kockás zászlót a harmadik helyen láttam meg.”

Russell már a virtuális biztonsági autós előtt is bevetődött Pérez mellé, aki csak a kanyar levágásának árán tudta megtartani pozícióját. A brit versenyző körökön keresztül hangoztatta, hogy ellenfele szabálytalan volt, és azóta sem tágított ettől az álláspontjától.

Láttam, hogy szenved, amikor [Carlos] Sainz megelőzte, és ez lehetőséget adott nekem – idézte fel. – Én voltam belül, és a szabályok világosak, a hátsó kerekek az elsők mellett voltak, de nem hagyott elég helyet. Örülök, hogy tovább tudtam menni, és hazahoztam a harmadik helyen [az autót]. Kettős dobogó a Mercedesnek, ez nagyszerű.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK