Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappennek elege van, hogy folyamatosan politikáról kell beszélnie

2022.07.23. 14:59

Max Verstappen úgy érzi, mintha egy éve csak politikáról beszélne F1-es pilótaként, amibe belefáradt. A címvédő kijelentette, akkor sem neki kell lépéseket tenni, ha az ő szurkolói viselkednek botrányosan.

Bár az Osztrák Nagydíjon szokás szerint remek volt a hangulat, a hétvége során több esemény is sötét árnyékot vetett erre. A legnagyobb botrányt talán bizonyos szurkolók rasszista, homofób és egyéb kirekesztő megjegyzései kavarták, ami ellen rengetegen felszólaltak a pilóták, illetve az egyéb szereplők közül. 

Verstappennek elege van a politikai jellegű témákbólForrás: AFP/Sylvain Thomas

Természetesen ezekről az emberekről egyenként nincs pontos információ, hogy kinek szurkolnak, de tekintve, hogy a lelátókon túlnyomórészt holland, illetve helyi drukkerek foglaltak helyet, valószínűsíthető, hogy többségében Max Verstappen rajongóiról van szó. A verseny után a holland pilóta el is mondta, hogy elítélendőnek tartja ezt a viselkedést, de azt már nem tartja szükségesnek, hogy a közösségi médiában is megnyilvánuljon erről.

Nem hiszem, hogy feltétlenül csak nekem kell megszólalnomválaszolta az erre vonatkozó kérdésre a Francia Nagydíj hétvégéje előtt. – Ezt megtettem a sajtótájékoztatón, mert ennek sokkal nagyobb hatása van, mint bármi másnak. Ha tényleg mindenről beszélnem kellene, ami a világban [történik], akkor folyamatosan jelen lennék a közösségi médiában, szóval [ennek] megvan a helye és az ideje.”

Verstappen mostanában akaratlanul is több ilyen ügynek vált a közvetett érintettjévé. Nemrég barátnőjének édesapja, a háromszoros világbajnok Nelson Piquet azon korábbi megszólalása kapott nagyobb nyilvánosságot, amiben rasszista jelzővel illette Lewis Hamiltont. A címvédő akkor is elmondta, hogy nem tartja helyesnek a szóhasználatot, de mostanra belefáradt, hogy folyamatosan ilyesmiről kell beszélnie.

Úgy érzem, már egy éve csak politikai dolgokról beszélek, miközben végső soron én egy Forma-1-es versenyző vagyok – jelentette ki. – Persze ha megkérdeznek valamiről, akkor elmondom, mit gondolok a helyzetről, de nem kellene egy politikai mozgalom részesének lennem.”

Tekintve, hogy a botrányos viselkedést minden bizonnyal többségében Verstappen szurkolói tanúsították, sokakban felmerülhet a kérdés, hogy nem kellene-e tennie valamit ez ellen, még akkor is, ha erről nyilvánvalóan egyáltalán nem ő tehet. A 24 éves versenyző szerint azonban ez nem az ő, illetve a többi pilóta feladata, hanem az F1-é. 

Verstappen szerint akkor sem neki kell lépnie, ha az ő szurkolóinak egy része viselkedik helytelenülForrás: AFP/Joe Klamar

„Végső soron a sportág pilótája vagyok – magyarázta. – Lehet, hogy [ezek] az emberek az én szurkolóim, de a sportág rajongói is, és néhányan helytelenül viselkednek. A sportágnak kell lépéseket tennie, nem a [szóban forgó] versenyzőnek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK