Társoldalunk:

Hamilton szerint az autója mindenhol gyenge, de így is bízik a dobogóban

2022.07.23. 07:52

Lewis Hamilton úgy véli, autója a pálya minden pontján gyengébb a vártnál, ennek ellenére bízik benne, hogy ismét felállhat a dobogóra. George Russell kiemelte, hogy hiába javulnak, ha a többiek is ugyanezt teszik.

A Francia Nagydíj hétvégéje előtt sokan arra tippeltek, hogy a Ferrari és a Red Bull mellett a Mercedes is beleszólhat a győzelem kérdésébe. Nos, a pénteki nap alapján erre önerőből aligha lesz esély: George Russell a negyedik, míg Lewis Hamilton az ötödik helyen végzett a második szabadedzésen, és ami ennél is fontosabb, előbbi 764, utóbbi pedig további 226 ezreddel maradt el az élen záró Carlos Sainztól. 

Hamilton egyáltalán nem volt elégedett az autóval - galériaForrás: Mercedes-Benz AG/LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

A hétszeres világbajnok kihagyta az első szabadedzést, és elmondása szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy számára „nem a legjobban alakult” a második gyakorlás. A 37 éves versenyző egyáltalán nem volt elégedett a W13-assal.

Rengeteg munka vár ránk, sok mindent kell még tennünknyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Itt nem látványosan [jó] az autó. Nem tudjuk, miért, de remélhetőleg egy kicsit előrébb tudunk lépni másnapra.”

Hamiltontól megkérdezték, hogy mely területen gyengélkedik a kocsi, de erre nem nagyon volt konkrét válasza. „Egyszerűen mindenhol, minden kanyarban – felelte. – Mélyen bele kell ásnom magam az adatokba, de úgy érzem, nem volt elég [nagy] leszorítóerőnk. Egyébként rendben van.”

Ennek tudatában a Mercedes az időmérőn nem sok jóban reménykedhet, de Hamilton bízik benne, hogy a futamon már más lesz a helyzet. A Mercedes versenyzője az előző három futamon kivétel nélkül felállhatott a dobogóra, és ezt a sorozatát szeretné folytatni.

Negyedikek, illetve ötödikek lettünk, ebben a régióban fogunk harcolni – magyarázta. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehetünk ott a pódiumon. Szerintem így is ott lehetünk, csak még mindig nem vagyunk annyira gyorsak, mint az élen álló srácok, és egy kicsit nagyobb a lemaradásunk, mint az előző versenyeken.” 

Az első szabadedzésen De Vries helyettesítette HamiltontForrás: AFP/Christophe Simon

Tény, hogy Max Verstappent leszámítva versenytempó tekintetében kisebbnek tűnik a Mercedes lemaradása a riválisokhoz képest. Hamilton kiemelte, hogy a meleg miatt hamar el fognak fogyni a gumik, így a stratégia is fontos szerepet kaphat.

A végén csak három-négy kört mentem [a versenyszimuláción] – fogalmazott. – Elég nagy a kopás. Rendkívül meleg van, az aszfalt több mint 55 fokos, úgyhogy szerintem kemény lesz. Meglepődnék, ha ez egy egykiállásos [futam] lenne, de lehet, hogy tévedek.”

Hamilton méltatta az első tréningen az ő autóját vezető Nyck de Vriest, aki szintén nem győzte dicsérni a hétszeres világbajnokot. A Mercedes tesztpilótájának még Angela Cullen, a brit versenyző fizioterapeutája is segített a készülődésben.

A csapat nagyon támogató volt, és megkaptuk a szükséges információkat – kezdte. – Lewis csodálatos volt, és szintén nagyon támogató. Angela is mellettem volt, ami nagyon kedves dolog. Szóval összességében eredményesnek bizonyult az edzés.”

Russell szintén messze volt a Ferrariktól, így érthető módon csapattársához hasonlóan ő sem volt túlságosan elégedett. Az ifjabbik brit versenyző szintén kiemelte a hőmérsékletet, de szerinte ez a tényező nem minden autóra hat egyformán.

Nagyon élveztem, hogy újra ezen a pályán lehettem, mert bizonyos szempontból elég szórakoztató – jelentette ki. – Néhány csapat jobban küszködött a magas hőmérséklettel, mint mások. Csupán öt egymást követő kört tettünk meg, de valószínűleg kicsit messzebb vagyunk [az élcsapatok] tempójától, mint amiben reménykedtünk. Van még tennivalónk itt a pályán és a gyárban is.” 

Russell kiemelte a magas aszfalthőmérsékletetForrás: Hans Lucas via AFP/Xavier Duvot / Hans Lucas/Xavier Duvot

A futam előtt a legtöbben előrelépést vártak a Mercedestől, ám ez egyelőre nem történt meg. Legalábbis látszólag, ugyanis Russell szerint gyorsultak az előző hetekhez képest, csak éppen ez másokkal is megtörtént.

A mostani alapján úgy tűnik, hogy találunk időt, de a többi csapat is folyamatosan hozza a fejlesztéseket, és az egész mezőny előrébb lép – fejtegette. – Szóval bár mi is találunk időt, de az ellenfeleink is. Emellett meg kell néznünk az adatokat, hogy lássuk, működnek-e az újításaink, mivel néha ez nem olyan egyszerű, hogy csak a köridőkből látjuk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK