Hamilton mellett korábbi csapattársát is helyettesíteni kell a franciaországi hétvégén

Forma-1, Valtteri Bottas, Alfa Romeo, Osztrák Nagydíj 2022, péntek
Alfa Romeo's Finnish driver Valtteri Bottas drives during the qualifying session at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 8, 2022, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Alfa Romeo Robert Kubicát ülteti Valtteri Bottas helyére a Francia Nagydíj első szabadedzésén. A csapat tesztpilótája másodszor ülhet autóba a 2022-es szezonban.

Az egyszeres futamgyőztes pilóta a Spanyol Nagydíjon az újonc Csou Kuan-jü helyett ült be a C42-be a hétvégét nyitó gyakorláson, Le Castellet-ben pedig a kínai csapattársát, Valtteri Bottast fogja helyettesíteni az FP1-en. Kubica a spanyolországi részvétele óta többek között a Le Mans-i 24 órás autóversenyen is szerepelt, ahol a kategóriájában a második helyen végzett az egységével. A lengyel már harmadik éve segíti az Alfa Romeót tesztpilótaként; tavaly két futamon is szükség volt arra, hogy az egyik pilóta – Kimi Räikkönen – helyén teljesítsen.

Sebastian Vettel év eleji koronavírus-fertőzését leszámítva – amikor a két ázsiai nagydíjon Nico Hülkenberg helyettesítette a négyszeres világbajnokot – az idei szezonban ez a második versenyhétvége, amikor pilótacserét alkalmaznak a csapatok. Ahogy Montmelóban, úgy Kubica mellett autóba ülhet Nyck de Vries is, a Forma-2-ben és a Forma-E-ben is bajnok holland azonban a williamses Alexander Albon helyett ezúttal Lewis Hamiltont helyettesíti a Mercedesnél.

Spanyolországban a Red Bull is újoncot avatott Jüri Vips személyében (Sergio Pérez helyén), a botrányba keveredett észt pilótát azóta kirúgta a csapata.

Az F1-es versenytapasztalattal nem rendelkező versenyzők alkalmazása a szabadedzéseken a 2022-re szóló új megbízások része, miszerint a csapatoktól megkövetelik, hogy legalább két szabadedzést biztosítsanak ilyen pilóták számára. Az idény második felében tehát jóval több olyan versenyzőt fogunk látni, akik újoncként szerepelnek pénteken.