Egyedi módon díszíti az autóit Vettel csapata a jubileumon - képek

Forma-1, Sebastian Vettel, Aston Martin, Spanyol Nagydíj 2022, szombat
Sebastian Vettel of Aston Martin Cognizant F1 Team drive his single-seater during qualifying of Spanish Grand Prix in Circuit de Catalunia in Montmelo, Barcelona, Catalunia, Spain (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto) (Photo by Andrea Diodato / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Aston Martin 100 éve állt először rajthoz versenyhétvégén, az évforduló alkalmából pedig a legelső, 1921 és 1926 között használt logót fogja viselni Sebastian Vettel és Lance Stroll AMR22-ese Franciaországban.

A brit autómárka az 1922-es Francia Nagydíjon mutatkozott be a Grand Prix-sorozatban, amit abban az évben július 15-én, Strasbourgban rendeztek meg. Akkor Clive Gallop és Louis Zborowski személyében két angol pilóta vezette az autót, ám mindketten még féltáv előtt fel kényszerültek adni a futamot motorhiba miatt.

A kerek évforduló miatt az akkoriban használt logóját fogja használni a mostani Le Castellet-i hétvégén is az Aston Martin, ezt jelentette be a csapat a közösségi oldalán.

Az 1950 óta futó Forma-1-es világbajnokságokon mindössze a negyedik évét tölti a mezőnyben az Aston Martin.

Az 1959-ben és 1960-ban szerzett (pont nélküli) tapasztalat után 2021-ben tért vissza a Racing Point utódjaként,

azóta pedig Lance Stroll és Sebastian Vettel (valamint a német koronavírus-fertőzése miatt két futam erejéig Nico Hülkenberg) vezeti az autót.

A tavalyi Azeri Nagydíjon Vettel második helye a márka történetének első dobogóját jelentette, majd a konstruktőrök között stabilan a hetedik helyen végeztek. 2022-ben azonban meg sem közelítik az egy évvel korábbi teljesítményt, a szezon első felében szerzett 18 ponttal csak a Williamset előzi meg a silverstone-i alakulat.