A Ferrarit újabb büntetés sújthatja

Forma-1, Osztrák Nagydíj 2022, szombat, Carlos Sainz
Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr leaves the pits during the second practice session at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 9, 2022, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by Jure Makovec / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Carlos Sainzra vár hátrasorolás a Francia Nagydíj rajtrácsán, amennyiben a csapat úgy dönt, hogy új motort szerelnek be neki a legutóbbi meghibásodás után. A büntetés közben biztossá vált, bár egyelőre az engedélyezett kereten felüli vezérlőelektronika beszerelése miatt.

A Ferrarit sújtó megbízhatósági problémák hosszabb távon is ártanak a pilótáknak, nem csupán az adott futamon okoznak bosszúságot. Mivel a szabadon felhasználható motorelemek száma korlátozott, és a keret túllépéséért büntetés jár, mindegyik tönkrement egység fájdalmas következményeket von maga után.

Ezt a Francia Nagydíjon Carlos Sainz tapasztalhatja meg, aki elismerte, hogy az ausztriai motorhibája után megkaphatja a negyedik V6-ost a szezonban, amivel automatikusan hátrasorolnák a rajtrácson az időmérőt követően. „Van rá esély, hogy új motort szerelünk be ezen a hétvégén, ami büntetéssel jár. Még nem döntöttük el" – mondta.

Sainz hátrányba kerülhet egy motorcserével Forrás: AFP/Jure Makovec

„Utána döntünk, de nyilván van rá esély, hogy megtörténik [az új motor beszerelése]."

Bár Sainz vélhetően már nem sokáig lesz harcban a bajnoki címért, egyáltán nem mindegy, a pénzdíjak szempontjából fontos konstruktőri értékeléshez mennyi ponttal járul hozzá, valamint jelenléte azért is fontos lenne a mezőny elején, hogy a stratégiával több úton harcolhasson Max Verstappennel a Ferrari.

Az új motor beszerelése azért is logikus lenne Franciaországban, mert a Paul Ricard pályán jóval könnyebb előzni, mint az utána következő Magyar Nagydíj helyszínén, a Hungaroringen.

Csere nélkül pedig nem biztos, hogy a technika bírja a strapát a nyári szünetet követő első versenyig, a Belga Nagydíjig. Sainz csapattársa, Charles Leclerc már átesett a negyedik motor beszereléséért járó büntetésen, de valószínű, hogy később le kell nyelnie még egy hasonló keserű pirulát.

Pénteken biztossá vált, hogy Sainzot hátrasorolják a rajtrácson az időmérő után, de új motort egyelőre nem kapott, hanem vezérlőelektronikából raktak be neki egy olyat, amivel túllépte az engedélyezett keretet. Ennek fényében ugyanakkor szinte tuti, hogy a motorcserére is sor kerül szombatra.

A maranelló istálló egyébként a hétvégén kipróbál egy új padlólemezt Leclerc autóján az első edzésen, és ha az elem hozza az elvárt eredményt, a monacói versenyző azzal felvértezve indulhat csatába.