Társoldalunk:

A Ferrarit újabb büntetés sújthatja

2022.07.22. 08:32

Carlos Sainzra vár hátrasorolás a Francia Nagydíj rajtrácsán, amennyiben a csapat úgy dönt, hogy új motort szerelnek be neki a legutóbbi meghibásodás után. A büntetés közben biztossá vált, bár egyelőre az engedélyezett kereten felüli vezérlőelektronika beszerelése miatt.

A Ferrarit sújtó megbízhatósági problémák hosszabb távon is ártanak a pilótáknak, nem csupán az adott futamon okoznak bosszúságot. Mivel a szabadon felhasználható motorelemek száma korlátozott, és a keret túllépéséért büntetés jár, mindegyik tönkrement egység fájdalmas következményeket von maga után.

Ezt a Francia Nagydíjon Carlos Sainz tapasztalhatja meg, aki elismerte, hogy az ausztriai motorhibája után megkaphatja a negyedik V6-ost a szezonban, amivel automatikusan hátrasorolnák a rajtrácson az időmérőt követően. „Van rá esély, hogy új motort szerelünk be ezen a hétvégén, ami büntetéssel jár. Még nem döntöttük el" – mondta.

Sainz hátrányba kerülhet egy motorcserévelForrás: AFP/Jure Makovec

Értékeljük a helyzetet, mindent figyelembe veszünk. Meg kell néznünk az előzési lehetőségeket, a hőséget, a gumikat.„Utána döntünk, de nyilván van rá esély, hogy megtörténik [az új motor beszerelése]."

Bár Sainz vélhetően már nem sokáig lesz harcban a bajnoki címért, egyáltán nem mindegy, a pénzdíjak szempontjából fontos konstruktőri értékeléshez mennyi ponttal járul hozzá, valamint jelenléte azért is fontos lenne a mezőny elején, hogy a stratégiával több úton harcolhasson Max Verstappennel a Ferrari.

Az új motor beszerelése azért is logikus lenne Franciaországban, mert a Paul Ricard pályán jóval könnyebb előzni, mint az utána következő Magyar Nagydíj helyszínén, a Hungaroringen. Csere nélkül pedig nem biztos, hogy a technika bírja a strapát a nyári szünetet követő első versenyig, a Belga Nagydíjig. Sainz csapattársa, Charles Leclerc már átesett a negyedik motor beszereléséért járó büntetésen, de valószínű, hogy később le kell nyelnie még egy hasonló keserű pirulát.

Pénteken biztossá vált, hogy Sainzot hátrasorolják a rajtrácson az időmérő után, de új motort egyelőre nem kapott, hanem vezérlőelektronikából raktak be neki egy olyat, amivel túllépte az engedélyezett keretet. Ennek fényében ugyanakkor szinte tuti, hogy a motorcserére is sor kerül szombatra.

A maranelló istálló egyébként a hétvégén kipróbál egy új padlólemezt Leclerc autóján az első edzésen, és ha az elem hozza az elvárt eredményt, a monacói versenyző azzal felvértezve indulhat csatába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK